U bent hier

‘Er staat nog geen punt achter de Israëlreis’

De reis naar Israël en de Palestijnse Gebieden die de Besturenraad in april 2012 organiseerde voor schoolleiders en –bestuurders, heeft bij de deelnemers veel losgemaakt, bleek tijdens een terugkommiddag op 12 november 2012. Dat belooft veel voor de komende reis met een soortgelijk programma, van 13 tot 20 maart 2013.

Rabbijn Awraham Soetendorp, die het reisgezelschap vergezelde en ook in 2013 weer van de partij zal zijn, ontving de deelnemers in ‘zijn’ liberale synagoge in Den Haag. De Israëlische ambassadeur Haim Divon ging met hen in gesprek over hun ervaringen.

Impact
Enkele deelnemers vertelden hoe de reis doorwerkt in hun dagelijkse werk. “In presentaties aan mijn raad van toezicht en de directie heb ik verteld wat de reis met mij gedaan heeft en wat de impact op de organisatie zou kunnen zijn”, zei directeur-bestuurder Lydeke Zandbergen van de CSG in Groningen.

“Die impact is er vooral op de herbezinning op de christelijke identiteit waarmee we nu bezig zijn. Ook voor mijn persoonlijk leiderschap heeft de reis betekenis gehad. Ik werk meer vanuit de vraag ‘hoe ga je met mensen om vanuit je eigen drives, door welke droom en hoop laat je je leiden’. Er staat voor mij nog geen punt achter deze reis.”

Doorklinken
Jan Overweg, collegevoorzitter van VPGO HAAL-Veluwe Plus, was vooral getroffen door de interreligieuze ontmoetingen. Hij speelt met de gedachte om, geïnspireerd door de Israëlreis, voor zijn leraren in Nederland een reis te organiseren langs moskeeën, synagogen en andere gebedshuizen.

Op verschillende manieren klinken de ervaringen van de deelnemers in hun organisaties door. Marjo Huizer, directeur van Melanchthon Schiebroek, had vlak na terugkeer uit Israël een tweedaagse bijeenkomst met haar mede-directieleden. Daar kon ze iets van haar ervaringen laten zien door een gedicht te citeren dat collega-deelnemer Arie de Bruin, oud-onderwijsbestuurder in Rotterdam, tijdens de reis in Kapernaüm had geschreven. “Dat zette toch even de toon.”

Drukbezet

Hier kwam hij vaak
als jongen, man, als mens
hier preekte hij
strategisch op de grens.

Ik vraag me af:
had hij een plan
had hij beleid
had hij de lijntjes uitgezet
was hij drukbezet
had hij begroot hoeveel het kost
had hij een overschrijdingspost
werd er geëvalueerd
opbrengsten geproduceerd
met plan, met do, met check, met act
en de tekorten afgedekt?

Of leefde hij van dag tot dag
een beetje zonder zorgen
en keek hij naar de bloemen
en niet zozeer naar morgen?

Waar maakte hij zich druk om
wat deed hij hier nou echt?
Hij keek naar de vogels
en wat krom was trok hij recht!

WO | HBO | MBO | PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs