U bent hier

Eppo Bruins (CU): ‘Volgend jaar gaan we mythes over bijzonder onderwijs doorbreken’

Het bijzonder onderwijs viert volgend jaar haar eeuwfeest maar er klinkt ook regelmatig kritiek op. Verus belde met Eppo Bruins (Kamerlid ChristenUnie), die een gebrek aan historisch besef en angst voor islamitische scholen aanwijst als oorzaken van dat negatieve sentiment. Zijn partij verzamelt nu mooie voorbeelden van bijzonder onderwijs. 

De ChristenUnie lanceerde twee weken geleden Mijn school is bijzonder, waar scholen, ouders en leerlingen kunnen laten weten wat hun school bijzonder maakt. 

Aanleiding voor dit initiatief is 100 jaar Onderwijsvrijheid. Waarom zouden we dat vieren?
“We hebben een heel bijzonder systeem in Nederland en voelen ons gezegend en bevoorrecht dat we dit hebben. Maar het bijzonder onderwijs staat ook onder druk. Partijen als de SP en VNL, maar ook de JOVD zeggen dat het maar eens afgelopen moet zijn met het geven van overheidsgeld voor religieus onderwijs.”

Hebben ze daar geen punt?
“Ze baseren zich op mythes: bijzondere scholen dragen bij aan segregatie, het zijn gesloten bolwerken… Dat is allemaal niet waar, maar christelijk onderwijs bashen.”

Wat veroorzaakt het huidige sentiment?
“Ik denk allereerst een gebrek aan historisch besef. Toen Nederland nog een overwegend christelijk land was zorgde juist Artikel 23 ervoor dat er openbaar onderwijs was voor mensen die daar principieel voor kozen. Nu zijn christenen in de minderheid en wordt gezegd: ‘Als die christenen bijzonder onderwijs willen, betalen ze het zelf maar’. Het komt voort uit de neoliberale gedachte dat iedereen moet worden zoals de meerderheid. Terwijl de democratie juist is geboren om minderheden te beschermen tegen de wil van de meerderheid.

Ten tweede zie ik bij sommige partijen angst voor de komst van islamitisch onderwijs. Mensen maken zich zorgen over wat kinderen op islamitische scholen leren. Maar we hebben in onze wetgeving voldoende waarborgen om daarop toe te zien.”

Tegenover dit alles zetten we een positieve actie: bijzondere scholen mogen laten zien wat er allemaal gebeurt.”

Al die verhalen die bij jullie binnenkomen, moeten natuurlijk juist de tegenstanders van bijzonder onderwijs onder ogen komen.
“De honderd mooiste verhalen komen in een boek. Volgend jaar gaan we mythes doorbreken: dat bijzonder onderwijs leidt tot segregatie, leerlingen weigert, dat er op christelijke scholen alleen maar gepraat wordt over het eigen geloof… Daarom moeten we zoveel mogelijk verhalen verzamelen.”

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs