U bent hier

Energie Voor Scholen groeit nog steeds

Steeds meer schoolbesturen sluiten zich aan bij Energie Voor Scholen, een collectief voor de voordelige inkoop van energie. Waar tien jaar geleden 173 locaties meededen, zijn dat er inmiddels ruim 5.600. De nieuwe contractperiode is in 2015 gestart en loopt tot en met 2020. De deelnemers kunnen profiteren van de groeiende service, inzicht en mogelijkheid voor besparen.  

Voor al uw vragen op energiegebied: Energie Voor Scholen

Energie Voor Scholen is een initiatief van de profielorganisaties en Hellemans Consultancy, het grootste energieadviesbureau in Nederland.
Ruim tien jaar is Energie Voor Scholen actief op de energiemarkt. Met een jaarlijks volume van circa 337 miljoen kWh elektriciteit en 112 miljoen m3 aardgas heeft Energie Voor Scholen ruim 5.600 locaties onder contract bij ruim 900 schoolbesturen. Tien jaar geleden waren dat er nog 173. Ondanks de krimp en het aantal locaties dat vervalt of samengaat, melden zich nog steeds nieuwe schoolbesturen aan. In alle jaren dat Energie Voor Scholen de inkoop heeft verzorgd, zijn de deelnemers goedkoper uit geweest. De resultaten zijn beter dan het marktgemiddelde.

‘Een stuk simpeler’

SCOPE scholengroep in Alphen aan den Rijn laat de energiecontracten al bijna tien jaar verzorgen door Energie Voor Scholen. ‘‘Omdat wij nu slimme meters hebben, is het bijhouden van het verbruik en de kosten een stuk simpeler geworden,’’ vertelt Marrie Kalshoven van de financiële administratie. ‘‘Dit doen wij met behulp van EnergyPanel. Bij het versneld installeren van slimme meters op al onze locaties heeft Energie Voor Scholen een positieve rol gespeeld en alles vlot afgehandeld.’’

SCOPE scholengroep heeft Energie Voor Scholen ook ingeschakeld voor professionele hulp in verband met een locatie die erg veel energie verbruikt. ‘‘Wij delen dit gebouw met een andere gebruiker. Deze partij heeft er een zwembad in dat door hen het hele jaar door wordt gebruikt. Onze school maakt 40 weken per jaar gebruik van dit gebouw. Aangezien het gaat om twee verschillende manieren van verbruik, is het erg belangrijk om het verbruik door beide gebruikers goed in beeld te krijgen.’’ Energie Voor Scholen heeft op deze locatie een Energie APK uitgevoerd. Kalshoven: ‘‘De uitleg van de technisch adviseur werd ook direct door de andere gebruiker als helder ervaren en geaccepteerd. Hierdoor was niet alleen de verdeling van de energiekosten tussen beide gebruikers snel geregeld, maar hebben wij ook een goed rapport als onderligger.’’

Inkoop

Om goed te kunnen inkopen is kennis van de energiemarkt belangrijk.  Wat doet de olie, wat doen de kolen, en hoe is dat morgen? Al deze factoren hebben invloed op de energieprijs en spelen dus een belangrijke rol bij de inkoop van energie. De energieprijs verschilt per dag en zelfs per uur. Veel hangt dan ook af van het moment waarop u inkoopt en voor welke periode (één jaar of meerdere jaren) u dat doet. Daarvoor moet u wel kunnen inschatten of de prijzen gaan stijgen of dalen. Bij Energie Voor Scholen is uw contract in goede handen.

Wat is uw verbruik in de vakantie?

Weet u op dit moment hoeveel energie u verbruikt? Of de bijbehorende kosten in lijn zijn met de begroting? Verbruikt u meer of minder dan andere locaties of organisaties? Als u dit meet, geeft dat u inzicht in hoe u de kosten kunt verlagen. Energie Voor Scholen onderstreept het belang om inzicht te hebben in uw energieverbruik.

EnergyPanel: kosteloos voor deelnemers

EnergyPanel is een online monitoringtool waarbij u continu inzicht hebt in uw verbruik, energiekosten en CO₂-uitstoot. Kijkt u maar eens of het verbruik net zo hoog is in de vakanties als tijdens normale schooldagen. Er zijn voorbeelden waar er 6.000 m3 aardgas te veel wordt gestookt tijdens de kerstvakantie. Dat betekent dat er € 3.000 letterlijk is verbrand! Dat geld kan nuttiger worden besteed. Voorwaarde is wel dat de aansluiting een slimme meter heeft.

Vragen of problemen? Doe de Energie APK

Besparen op energiekosten begint met inzicht in het verbruik. De Energie APK, ontwikkeld door Hellemans Consultancy, verschaft dit inzicht. Tijdens een bezoek van een technisch adviseur wordt de situatie van de locatie geanalyseerd. De analyse is toegespitst op het energieverbruik en de kosten van de locatie en geeft in hoofdlijnen besparingsmogelijkheden aan. 

Wanneer een Energie APK?
Veel schoolbesturen vragen zich af of zij niet te veel voor de energie betalen. Vaak blijkt dat er verbeteringen in de energiehuishouding mogelijk zijn. Hierbij kunt u onder andere denken aan:

  • Verkeerde meterstanden
  • Te hoog gecontracteerd vermogen en/of capaciteit
  • Gebrekkige inregeling van ketel- en luchtbehandelingsinstallaties
  • Niet-optimale verlichting
  • Energieverspillende apparatuur
  • Ongunstige contracten met netbeheerder en meetbedrijf

De besparing kan oplopen van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s per jaar.

Wat wordt er gedaan tijdens dit bezoek?

De technisch specialist komt voor ongeveer drie uur ter plekke. U kunt zelf aangeven waarnaar gekeken dient te worden. De nota’s geven hierbij een indicatie van het verbruik en de kosten. Tijdens een rondgang wordt geanalyseerd hoe u met energie omgaat, welke apparatuur er wordt gebruikt en hoe deze is ingeregeld. U kunt natuurlijk specifieke wensen bespreekbaar maken. Het bezoek leidt tot een overzicht met besparingsmogelijkheden. Indien er verder onderzoek nodig is, dan kan dit in nader overleg worden afgestemd.

De Energie APK +

Als u veel kleinere locaties hebt en u precies wil weten wat de actuele status is van het energieverbruik, dan bieden wij ook de Energie APK + aan. Hierbij wordt tevens een snelle benchmark verricht voor deze locaties en ontvangt u een uitgebreid verslag. Daarmee weet u precies waarop u zou kunnen besparen en op welke locatie.

Voor meer informatie over bovengenoemde diensten kunt u contact opnemen met Karin Michgels (030- 22 55 010) of mailen naar michgels@hellemansconsultancy.nl.

 

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs