U bent hier

En nu nog rookvrije scholen

Door alle gedoe over het regeerakkoord blijft onderbelicht dat er ook goede voornemens in staan. Het aangekondigde verbod om alcohol te schenken of te verkopen aan jongeren onder de achttien jaar is een prima maatregel. Het is evident dat alcoholgebruik op jonge leeftijd schadelijk is en van invloed is op de gezondheid op latere leeftijd.

Auteur: Emmanuel Naaijkens

We hoeven overigens niet de illusie te hebben dat jongeren onder de achttien dankzij die maatregel helemaal geen alcohol meer drinken of dat zuipketen leeg komen te staan. Verboden vruchten zijn immers verleidelijk. Het belang van de maatregel schuilt erin dat er een duidelijke norm wordt gesteld: alchohol onder de achttien is niet (meer) normaal. Het geeft campagnes en ouders een steun in de rug. Maar ook scholen die niet meer bij elk schoolfeest met hun oudere leerlingen in de slag hoeven over het toelaten van bier of wijn.

Recent werd via De Telegraaf bekend dat staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) werkt aan een verbod op de verkoop van sigaretten aan jongeren onder de achttien. Dat is mooi maar niet voldoende. Er zou een verplichting moeten komen om scholen helemaal - dus inclusief het schoolplein - rookvrij te maken. Iets waar de Besturenraad zich al langer voor sterk maakt. Zeker nu tabakslobbyist Hans Hillen niet meer in het kabinet zit moet dat lukken. Het is zonneklaar dat wie op jonge leeftijd niet heeft gerookt, op latere leeftijd nauwelijks de neiging heeft om dat alsnog te gaan doen.

Een minderheid van middelbare scholen heeft zichzelf op vrijwillige basis rookvrij verklaard, na een soms moeizame interne discussie. Een wettelijk verbod zou helpen. Natuurlijk geldt ook hier, net als bij het alcoholverbod, dat je daarmee het roken onder jongeren niet uitbant. Stiekem een sigaretje roken in het fietsenhok, buiten het oog van de camera of de surveillant, blijft spannend. Maar de norm is helder: roken hoort niet. Er is nog een praktisch punt. Sommige leerlingen op de middelbare school zijn ouder dan achttien, zij hebben geen last van een wettelijk verbod op de verkoop van tabak.

Het is merkwaardig dat het rookverbod er al niet eerder is gekomen. Toen minister Schippers van Volksgezondheid in januari 2011 de vraag kreeg voorgelegd van de longartsen De Kanter en Dekker of zij zich sterk wilde maken voor volledig rookvrije scholen, reageerde ze verbaasd. Dat was toch allang geregeld? Ze zou het aankaarten bij minister Van Bijsterveldt van Onderwijs. Die legde het neer bij het onderwijsveld en daarna hoorden we er niets meer van. Het poldermodel op zijn slechtst.

Dat het ook anders kan laten onze zuiderburen zien. In Vlaanderen nam het parlement in 2008 met grote meerderheid een wet aan die radicaal een einde maakte aan het roken in en om het schoolgebouw. De wet gaat zelfs zover dat er niet gerookt mag worden in welke onderwijssituatie dan ook. Dus ook niet als leerlingen en docenten een excursie naar het buitenland maken. Zelfs rookruimtes in het schoolgebouw zijn taboe. Waarom krijgen we dat in ons land niet voor elkaar?

Emmanuel Naaijkens is zelfstandig onderwijsjournalist. www.naaijkens.nl

 

WO | HBO | MBO | PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs