U bent hier

En nu dit: Dood!

… en toch gaat het door. Dat is het verhaal van pater Frans van der Lugt. Hij werd vijf jaar geleden doodgeschoten in de Syrische stad Homs. Deze week verscheen een korte animatiefilm over zijn leven, mét verwerkingsvragen voor in de klas. In een paar minuten vertelt Van der Lugt zijn verhaal én doet hij een beroep op de kijker: Treur. Niet om mij. Maar om de afstand die er was tussen mij en de man die het geweer vasthield.

Nikolaas Sintobin, Vlaams jezuïet en internetpastor, is een van de initiatiefnemers bij de totstandkoming van dit filmpje. Hij hoopt hiermee ook het onderwijs te bereiken.

In het filmpje verplaats je je in de gedachten van pater Frans van der Lugt op het moment dat hij doodgeschoten wordt. Best heftig. Waarom is dit filmpje geschikt voor het onderwijs?
“Frans van der Lugt spreekt in het filmpje over zijn jeugd en een belangrijke keuze die hij gemaakt heeft. Jonge mensen van 16, 17 jaar, staan voor een grote keuzes: wat wil ik met mijn leven? Waar wil ik naartoe? Welke studiekeuze hoort daarbij?
Voor de pater geldt dat hij een heel radicale keuze maakt en hij in zijn engagement tot het bittere eind gaat. Hij is authentiek.
Jonge mensen hebben voorbeelden nodig. Zelf heb ik het filmpje wel twintig keer gezien en elke keer word ik weer geraakt. Dit is menszijn, dit gaat naar de kern.”

Het gaat ook over haat.
“In onze samenleving zie je een enorme groei naar onverdraagzaamheid. En in dit filmpje zie je het voorbeeld van iemand die met zijn leven getoond heeft dat onverdraagzaamheid niet nodig is, die een totaal andere keuze maakt. Dat doorzet. En een oproep doet om dezelfde weg te gaan. Dat is de expliciet christelijke dimensie. Want hij toont heel nauw aan hoe hij geïnspireerd is door Jezus.”

Beiden sterven een martelaarsdood.
“Het filmpje toont het kruis en de vraag van de vergeving. Dat is in onze tijd een heel heikele vraag. Want vergelding lijkt het ideaal te zijn.”

Het filmpje over Frans van der Lugt vindt u hier

Verwerkingsvragen bij het filmpje, die ook geschikt zijn om in de klas te behandelen, vindt u hier.

Illustraties @studiovandaar

VO | MBO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs