U bent hier

Eerste Kamer stemt in met wetsvoorstel Versterking bestuurskracht

Zoals verwacht stemde de Eerste Kamer afgelopen dinsdag in met het wetsvoorstel Versterking bestuurskracht onderwijsinstellingen. Net als in de Tweede Kamer stemden alleen PVV en SGP tegen.

Vorige week berichtten wij al over het plenaire debat in de Senaat over het wetsvoorstel. De stemverhouding die afgelopen dinsdag bleek tekende zich toen al overduidelijk af. 

In een stemverklaring herhaalde SGP-Senator Schalk nog eens waarom zijn partij tegen is. Versterking van de bestuurskracht is goed, maar wat de staatkundig gereformeerden betreft positioneert de wet de medezeggenschap te veel als tegenkracht. “Daardoor krijgen zij bevoegdheden toebedeeld die op zijn minst spanning zetten op het gezag en de gezagsverhoudingen binnen schoolgemeenschappen.”

Einde aan stevige discussie

Met het aannemen van het wetsvoorstel komt voorlopig een einde aan een stevige discussie waarbij met name de Tweede Kamer de oorspronkelijke wet veel te mager vond en op vele plaatsen amendeerde. Het wetsvoorstel introduceert een groot aantal nieuwe regels op het gebied van governance, met name met betrekking tot de medezeggenschap. Al eerder zetten wij deze voor u op een rij.


PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs