U bent hier

Een meme van je leraar is níet het nieuwe ‘snorretje’

Een Haarlemse school deed deze week aangifte van smaad en laster omdat leerlingen beledigende memes maakten van leraren. Het is niet het eerste voorbeeld van een school die te maken krijgt met door leerlingen grappig bedoelde afbeeldingen van leraren op internet. Hoe ga je daarmee om?

Alleen al dit jaar zagen onder meer een school in Eindhoven en een in Zaandam zich genoodzaakt in te grijpen omdat leerlingen beledigende en kwetsende memes verspreidden. Zo’n meme (spreek uit: miem) is een plaatje van veelal een leraar dat vaak vergezeld van een grappig bedoelde tekst online verspreid wordt.

Snorretje tekenen

Ach, dat deden we vroeger toch ook: ‘snorretjes tekenen’ bij de leraar. Maar de ene meme is onschuldiger dan de andere en anno 2019 gaat het om afbeeldingen van personen die viral kunnen gaan (zich als een inktvlek over het internet verspreiden) en je online eeuwige ‘roem’ kunnen opleveren.

Voorkomen

Er zijn tips om dergelijke situaties te voorkomen, zegt mr. Peter Dijkmans van Verus Advocaten & Juristen:

  1. Maak duidelijk dat er een zero tolerance beleid geldt op het gebied van memes. Geen grijs gebied dus: afbeeldingen van medewerkers en medeleerlingen mogen niet zonder toestemming verspreid worden;
  2. Zorg ervoor dat bovenstaande duidelijk gecommuniceerd wordt en is terug te vinden in een sociale mediabeleid. Verus heeft hiervoor een modelprotocol social media beschikbaar, dat regelmatig geactualiseerd wordt;
  3. Bespreek het sociale mediabeleid in de klas en zorg ervoor dat ook ouders ervan op de hoogte zijn.

Vragen hierover? Neem contact op met onze juridische helpdesk

VO | MBO | HBO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs