U bent hier

Een cyberaanval kan u niet overkomen, toch?

E-mailen kon niet, onderzoeksresultaten waren niet bereikbaar en de digitale bibliotheek zoek. De Universiteit Maastricht werd eind december getroffen door een zware cyberaanval door vermoedelijk Russische criminelen. En rumor has it dat de universiteit losgeld heeft betaald om weer toegang tot de systemen te krijgen. Dat kan uw organisatie niet gebeuren, toch?

Hierop is geen antwoord te geven en hopelijk blijft het een NEE. Maar áls het nu wel gebeurd, dan kunnen de gevolgen van zo’n gijzelsoftware-aanval enorm zijn. De universiteit had in haar jaarverslag uitgebreid gesproken over alle maatregelen op het gebied van IT-security, de praktijk wees helaas anders uit.

Als blijkt dat de beveiliging van uw systeem niet op orde is, dan kunt u een dwangsom of boete verwachten. Tijdens en voorafgaand aan de uitbraak kunnen immers persoonsgegevens gestolen worden waarvoor u aansprakelijk gesteld kunt worden. Het gaat hier dus niet alleen om losgeld en extra kosten van IT-deskundigen, maar ook om boetes van gedupeerden wiens persoonsgegevens gestolen zijn. Dit is geen materiele en/of letselschade. Hiervoor is dan ook geen dekking op de aansprakelijkheidsverzekering. Wel was het een gedekt evenement geweest op een Cyberverzekering. Kortom: cyberaanvallen vormen een groot risico en een cyberverzekering kan voor uw organisatie een belangrijke aanvulling zijn.

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met verzekeringsexpert Carola van der Meeren, cvandermeeren@verus.nl, T 06-21818453

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs