U bent hier

Een cyberaanval kan jouw school niet overkomen, toch?

Lange tijd geen onderwijs kunnen geven, examens die in gevaar komen en studenten die geen toegang hebben tot systemen van de school: allemaal ongewenste gevolgen vanwege een cyberaanval. Nog maar kort geleden werden een middelbare school, de Hogeschool van Amsterdam en de UVA hierdoor getroffen. In enkele gevallen wordt er zelfs losgeld betaald om weer toegang tot de systemen te krijgen. Dat kan in jouw organisatie niet gebeuren, toch?

Hierop is geen antwoord te geven en hopelijk blijft het een NEE. Maar áls het zich nu wel voordoet, dan kunnen de gevolgen van zo’n ongewenst bezoek van derden bij jouw ICT-omgeving enorm zijn. Deze onderwijsinstellingen zullen waarschijnlijk uitgebreid gesproken hebben over alle maatregelen op het gebied van IT-security. De praktijk wees helaas anders uit.

Als blijkt dat de beveiliging van jouw systeem niet op orde is, dan kun je een dwangsom of boete verwachten. Tijdens én voorafgaand aan de uitbraak kunnen immers persoonsgegevens gestolen worden, waarvoor jij aansprakelijk gesteld kan worden. Het gaat hier dus niet alleen om losgeld en extra kosten van IT-deskundigen, maar ook om boetes van gedupeerden wiens persoonsgegevens zijn gestolen. Dit is geen materiele en/of letselschade. Hiervoor is dan ook geen dekking op een aansprakelijkheidsverzekering. Wel was het een gedekt evenement geweest op een Cyberverzekering. Kortom: cyberaanvallen vormen een groot risico en een cyberverzekering kan voor jouw organisatie een belangrijke aanvulling zijn.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met Carola van der Meeren, cvandermeeren@verus.nl, T 06 21 81 84 53.

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs