U bent hier

Duizenden leerlingen maken hun buurt schoon

Gewapend met vuilniszakken, hesjes en knijpers trekt Nederland zaterdag de buurt in om zwerfafval op te ruimen. Maar duizend scholen en bso’s kwamen deze week al in actie voor de Landelijke Opschoondag. “Ik zie de leerlingen echt schrikken als ze zien hoeveel ze verzamelen en dat zo’n blikje wel 80 jaar in de natuur blijft liggen.” Én: opschonen verbindt.

Maandag vond de kick off van de Landelijke Opschoondag plaats op Basisschool Bernadette in Veghel. Die doet al járen mee aan de lokale zwerfafval-campagne. Wereldkampioen freerunnen Bart van der Linden en wethouder Infrastructuur en Duurzaamheid Harry van Rooijen gaven samen met de voorzitter van Nederland Schoon het startschot voor de landelijke actie, waaraan dit jaar meer dan duizend scholen en bso’s deelnemen.

Adoptiepark

Het blijft niet bij een uurtje opruimen in de wijk, vertelt directeur Raymond Stuart van de Bernadetteschool. Zo is er vooraf aandacht voor zwerfafval in de klas. Bovendien ruimen zijn leerlingen dit jaar niet alleen de wijk op, de Bernadetteschool adopteerde samen met haar ‘buurvrouw’, de school voor speciaal onderwijs, het Julianapark: de groepen 1 t/m 4 gaan dat schoonhouden. “Zo geven we invulling aan een stukje burgerschap, we houden het park mooi schoon én werken samen met onze buurschool.”

Bewustwording

Zwerfafval is een onderwerp dat al terugkomt in de wereldoriënterende vakken, vertelt Stuart, maar daarnaast gebruikt de school de lespakketten van Nederland Schoon in de aanloop naar deze week. “Ik merk dat de kinderen zich nu echt bewuster van dit onderwerp zijn dan voorgaande jaren. Als ik hen vragen stel geven ze meer betrokken antwoord. Alsof ze meer in de gaten hebben: wij zijn die volgende generatie. Wij moeten er zelf de verantwoordelijkheid voor nemen dat we onze wereld schoonhouden. Of dat een gevolg is van alle berichtgeving over klimaatverandering en scholierendemonstraties, dat weet ik niet.”

‘Opschonen’ maakt kinderen zich bewust van hun eigen verantwoordelijkheid. “Ik denk dat er geen betere manier is om het te leren dan deze manier. In de lessen blijft het theorie. Tijdens het opruimen zie ik de leerlingen oprecht schrikken. Ze weten dan dat zo’n blikje wel 80 tot 100 jaar in de natuur blijft liggen. En als ze zien wat ze allemaal verzameld hebben weten ze ook: dit is nog maar een klein stukje Veghel.”

Overeenkomst

Zijn school, zegt Stuart, heeft een zeer gemêleerde populatie. “Er zijn heel veel verschillen binnen onze school en die mogen er zijn. Maar we zoeken ook altijd naar overeenkomsten. En dit project is zo’n overeenkomst. Wat je achtergrond ook is en wat je ook gelooft, je weet je allemaal verantwoordelijk voor het schoonhouden van onze aarde.”

Afval mee naar huis

De Bernadetteschool is ook een Gezonde school. Dat betekent dat de pauzehap en lunch in principe gezond zijn. “We moedigen ouders en leerlingen aan drinken mee te nemen in een waterdrinkbeker en eten in een broodtrommel. Maar als er toch andere drankjes meegaan, gaat het afval mee terug naar huis. Daarmee willen we ook een stukje bewustwording kweken.”

PO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs