U bent hier

Duitse hoogleraren werken niet meer mee aan rankings

Het aanleveren van gegevens voor rankings kost veel tijd en energie. En dan zijn die lijsten van ‘beste’ hogescholen nog onzinnig ook, vertelt rector maginificus Dieter Lenzen. Zijn Universiteit van Hamburg levert geen gegevens meer aan voor lijsten die ‘bedoeld zijn om Duitse en internationale universiteiten tegen elkaar uit te spelen’.

Core business
Lenzen deed zijn verhaal in de Duitse krant Der Tagesspiegel. Zijn universiteit krijgt zo’n twee keer per week het verzoek gegevens aan te leveren voor een of ander onderzoek naar kwaliteit van scholen. “Onze core business is niet het verstrekken van gegevens, maar onderzoek en onderwijs.”

Naast de tijd die het kost, is ook de kwaliteit van de rankings Lenzen een doorn in het oog. En daarin hij is niet de enige.

Eendimensionaal en slecht
Begin september schreven zo’n 300 hoogleraren een open brief aan het Handelsblatt. Daarin noemen zij de ranglijst van beste hoogleraren die de krant jaarlijks publiceert ‘eendimensionaal’ en ‘slecht’.

Publicatie-output
De belangrijkste kritiek van de hoogleraren is dat het Handelsblatt slechts oordeelt op basis van hun publicatie-output terwijl er veel andere activiteiten zijn die bepalen hoe goed een hoogleraar is. Bijvoorbeeld het geven van onderwijs, begeleiden van studenten, de inbreng in het management en het communiceren van onderzoeksresultaten in de praktijk.

De ranking, zo schrijven de hoogleraren, leidt tot een devaluatie van die activiteiten die niet tot publicatie leiden. Het resultaat: wetenschappers  onderzoeken niet langer wat hen interesseert en wat belangrijk is voor de vooruitgang van de wetenschap, maar wat ´ranking punten´ oplevert.

Kanttekeningen
Ook de Besturenraad plaatst regelmatig kanttekeningen bij een op ranglijsten gerichte cultuur. Opbrengsten die uit te drukken zijn in meetbare cijfers lijken hierin belangrijker dan andere, minder direct meetbare opbrengsten van het onderwijs.

WO | HBO | MBO | PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs