U bent hier

Dit vindt het onderwijs van de kabinetsplannen: ‘Werkdruk is schijnbaar geen urgent probleem’

Pagina’s vol plannen schreef ons nieuwe kabinet voor het onderwijs. Wat vindt het veld daar eigenlijk van? Deze week: Maarten Groeneveld, directeur-bestuurder van VCPO Spijkenisse, die al bladerend door het regeerakkoord concludeert dat werkdruk niet als een urgent probleem wordt gezien. 

Hij ziet in zijn organisatie leerkrachten die naast het lesgeven zoveel kunnen betekenen voor de kwaliteit van onderwijs en schoolontwikkeling. “Maar tijd en ruimte daarvoor is er binnen de huidige bekostiging en arbeidsmarkt niet”, vertelt Groeneveld. 

Druk op onderwijsorganisaties 

Groeneveld: “Ik had gehoopt in het kader van werkdruk extra middelen te ontvangen om de flexibiliteit te vergroten.” Hij noemt het teleurstellend dat het thema van de werkdruk naar achteren is geschoven. “Pas in 2021 komen er structureel middelen voor vrij. Alsof het niet zo urgent is. Maar dat is het wel: er komt steeds meer druk op onderwijsorganisaties te staan.”

Niet vanuit de slachtofferrol

Groeneveld haast zich te zeggen dat hij zeker niet naar Den Haag wil kijken vanuit een slachtofferrol. “Werkdruk is een lastig woord, alsof alles je maar overkomt. Maar wij hebben middelen, ruimte en faciliteiten nodig om het werk dat wij doen voor kinderen, goed te doen. Juist in een arbeidsmarkt die steeds krapper wordt, zijn middelen en ruimte om de werkdruk te verlagen belangrijk.”

Een zelfbewuste houding, daartoe roept hij het onderwijs op. “Er ligt dus werk voor onderwijsorganisaties: keuzes maken, investeren en organiseren. Maar als we weten wat we willen, zijn er ook middelen vanuit Den Haag nodig. Structureel. Vóór 2021.”

Lees ook

PO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs