U bent hier

Dit vindt het onderwijs van de kabinetsplannen: Scholen voor 10-14-jarigen zijn de toekomst

Pagina’s vol plannen schreef ons nieuwe kabinet voor het onderwijs. Wat vindt het veld daar eigenlijk van? Deze week: Harry Grimmius, bestuurder Scholengroep Over- en Midden Betuwe, over meer ruimte voor ‘10-14-scholen’. Het zijn er nu 6, maar Grimmius voorziet dat dat aantal heel snel zal stijgen.

Sommige kinderen zijn gebaat bij een meer geleidelijke overgang van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs. De 10-14-scholen, een samenwerkingsvorm tussen basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs, voorzien in zo'n behoefte. Voor dergelijke vormen van samenwerking komt meer experimentele ruimte.
 
“Dit is een heel groot succes. Wij hebben ervoor kunnen zorgen dat het werd besproken tijdens onderhandelingen, anders had dit niet in het akkoord gestaan”, vertelt Grimmius. Hij is één van de 80 schoolbestuurders die zich verenigden met als doel het 10-14 onderwijs in te voeren. Zelf startte hij dit schooljaar De Overstap in Zetten.  
 

Er komt heel wat bij kijken

Het starten van een 10-14-school waar (de naam zegt het al) kinderen van 10 tot 14 jaar naartoe gaan is, qua idee, gemakkelijk, maar qua uitvoering komt er wel wat bij kijken. Dat heeft alles te maken met schotten tussen primair- en voortgezet onderwijs, zoals verschillende mr regelingen, cao’s, verantwoordelijkheden etc. Maar intussen willen meer en meer onderwijsbesturen zo’n school starten. 
 

Nederland selecteert te vroeg

“Zowel de onderwijsinspectie als de OESO kwam vorig jaar met het verhaal naar buiten dat Nederland veel te vroeg selecteert. Zelf heb ik mij altijd geërgerd aan de vroegselectie. De valbijl op 12-jarige leeftijd”, vertelt Grimmius. 
 

Geld is niet nodig, ruimte wel

Een paar jaar geleden sprak hij met Arjen Smits van het Tienercollege in Gorinchem (deze eerste 10-14-school van ons land opende 6 jaar geleden de deuren). Met nog 8 bestuurders formeerden ze een kwartiermakersgroep om dit initiatief verder uit te rollen. “Die club groeide in no time uit tot 80 besturen die hier wat mee willen. We zijn naar het Ministerie gestapt en zeiden: wij willen geen geld, maar we willen ruimte om verder te kijken.”
 

Heel veel scholen in de startblokken

Nederland telt nu zes 10-14 initiatieven. Naast het Tienercollege en De Overstap zijn er Spring High (Amsterdam), de Leeronderneming (Ridderkerk) en Onderwijsroute 10-14 (Zwolle) en de Tienerschool (Groningen). 
Maar dat aantal zal nu heel snel gaan groeien, voorziet Grimmius. Zijn bestuur heeft 5 vo-scholen die allemaal bezig zijn 10-14 onderwijs in te richten. “En onder de 80 betrokken besturen zitten ook heel grote besturen. Er staan dus heel veel scholen in de startblokken.”
 
De bestuurder gelooft dat de regering waar zal maken wat ze hierover in het regeerakkoord afspreekt. Er is immers al contact tussen besturen uit po en vo, de sectorraden, het ministerie en de onderwijsinspectie. “Wat ik kan zeggen is dat het Ministerie, de inspectie en de sectorraden heel goed met ons meewerken, ook in het oplossen van de struikelbokken. Het gaat vooral om juridische problemen.”
 

Het 'hijgerige' uit het onderwijs

10-14 onderwijs haalt het ‘hijgerige’ af van de toetsing in de bovenbouw van de basisschool, gelooft Grimmius. “Als je alle tijd die je vanaf groep 6 aan toetsen besteedt bij elkaar optelt, kom je op een halfjaar uit. Die tijd kun je ook gebruiken voor onderwijstijd. Toetsen zijn een selectiemiddel geworden. Van kinderen verwachten we dat ze zich aan het onderwijssysteem aanpassen, terwijl dat andersom zou moeten.”
 
Wat hem betreft is de 10-14-school slechts een begin. “Het doel is een ononderbroken leerlijn van 2 tot 18 jaar, waarbij de route het kind volgt. Los van het belang voor het individuele kind, is het goed dat als je kinderen op deze manier langer bij elkaar houdt, je een weerspiegeling van de samenleving houdt.”
 

Lees ook

 
PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs