U bent hier

Digitaal vergaderen tijdelijk mogelijk

De Tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid die digitale (algemene) vergaderingen mogelijk maakt, is gisteren goedgekeurd door de Eerste Kamer. De wet zal binnenkort in werking treden. Op verschillende terreinen kunnen tijdelijk elektronische middelen worden gebruikt, waar nu nog fysieke overleg- en besluitvormingsprocedures zijn voorgeschreven, zoals bij een algemene vergadering.

De spoedwet vervalt op 1 september 2020, maar er is een mogelijkheid opgenomen om de tijdelijke wet telkens met twee maanden te verlengen.

Algemene vergadering via livestream

Het bestuur van de vereniging kan nu bepalen om een algemene vergadering te houden die uitsluitend via livestream (audio of video) te volgen is. Ook kan het bestuur de termijn voor het houden van een algemene vergadering en de termijn voor het opmaken van de jaarrekening uitstellen met vier maanden. Een vergelijkbare regeling geldt voor de stichting.

Aantal voorwaarden

Voor het virtueel vergaderen moet wel aan een aantal voorwaarden zijn voldaan:

  • de algemene vergadering is langs elektronische weg voor leden te volgen
  • de leden zijn tot uiterlijk 72 uur voorafgaand aan de vergadering in de gelegenheid gesteld om schriftelijk of elektronisch vragen te stellen over de onderwerpen die bij de oproeping zijn vermeld.

Bekijk het volledige volledige wetsvoorstel.

Vragen? Neem contact met ons op!

Heeft u vragen over dit onderwerp, neem dan contact op met onze afdeling Verus Juridisch: 0348 74 44 48, aenj@verus.nl

 

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs