U bent hier

Dick den Bakker waarschuwt Kamer voor Amarantis-syndroom

Dick den Bakker waarschuwt de Kamerleden van de vaste Kamercommissie OCW voor “het ontstaan van een Amarantis-syndroom”. In een rondetafelgesprek over de Wet versterking bestuurskracht vroeg hij vanochtend het vertrouwen bij de sector zelf te leggen. En wees op het negatieve effect van twee voorliggende voorstellen. 

De zorgen die er in de Tweede Kamer bestaan over een aantal incidenten die in het onderwijs hebben plaatsgevonden zijn begrijpelijk, zei de directeur Onderwijs & Identiteit van Verus. Tegelijkertijd waarschuwde hij voor versterkte wet- en regelgeving waarmee allerlei nieuwe maatregelen over het onderwijs worden uitgestrooid.

Vertrouwen 

Het onderwijs trekt zich de verschillende incidenten aan. Den Bakker en zijn collega’s merken een “grote intrinsieke motivatie” bij onderwijsorganisaties om tot verbetering van good governance te komen. “Er is dan ook volop reden om het vertrouwen bij de sector zelf te leggen”, zei Den Bakker. 

In de Wet versterking bestuurskracht worden twee voorstellen geopperd, die de ruimte en het vertrouwen volgens Den Bakker meer schaden dan goed doen: 

  • Den Bakker onderschreef de stevige kritiek van de Raad van State op de invoering van de meldplicht. Het gaat om het voorstel dat de toezichthouder het bij de inspectie moet melden wanneer hij het vermoeden heeft dat de bestuurder niet goed handelt. 
  • Het plan om het medezeggenschapsorgaan te versterken als tegenmacht voor bestuurder en toezichthouder is vooral als een uiting van het wantrouwen dat er blijkbaar bestaat in diezelfde bestuurder en toezichthouder. Dat is onnodig. Als Verus vinden we het belangrijk dat er geen versterking plaatsvindt van het behartigen van deelbelangen, maar wel dat er in gezamenlijke verantwoordelijkheid met verschillende bevoegdheden gewerkt wordt aan de school als gemeenschap.

​Vallen en opstaan

Stel u terughoudend op, was kortom het betoog van Den Bakker richting Kamer. “In het besef dat toezichthouden en besturen mensenwerk is en met vallen en opstaan gepaard zal gaan.”

De volledige bijdrage van Dick den Bakker leest u hier

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs