U bent hier

Deelnemer rondetafelgesprek WWZ: ‘Ik bespeurde fatalisme bij de Kamerleden’

Dat de WWZ een onzalige operatie voor het primair onderwijs is, die boodschap kwam wel aan gelooft Jac Verschueren. Maar de directeur-bestuurder van SKPOEL bespeurde tegelijkertijd “iets van fatalisme” bij de Kamerleden die deelnamen aan het rondetafelgesprek over de WWZ.

“Ik zat te tellen”, vertelt Verschueren een dag na het gesprek in Den Haag “VVD, PvdA, CDA, SGP… De aanwezigen vertegenwoordigden een ruime meerderheid in de Tweede Kamer. En ons verhaal kwam aan. Dat is toch democratie: dat we dingen via die Kamer regelen? Maar de Kamerleden verwachten dat breekijzer bij de minister niet tussen de deur te krijgen.”

Invalproblematiek 

De politici gaven aan de WWZ niet te kunnen afschaffen. Maar dat is ook helemaal niet waar Verschueren en de andere vertegenwoordigers van de scholen om vroegen. De ketenbepaling, dáár wil hij vanaf. “De invalproblematiek stond wat mij betreft centraal. We hebben transfercentra, we hebben regionale afspraken en min-max contracten, maar krijgen het niet rond.”

Wachten op de eerste misser

Hij wacht op de eerste grote missers. Want de WWZ en cao hebben zoveel complicerende factoren. “Hier gaan dingen fout lopen. En de grote jongens lopen daar niet meteen op stuk, maar voor de kleinere stichtingen levert deze regelgeving onoverkomelijke problemen op.” En dat het bijzonder onderwijs wél met deze vervangersproblematiek te kampen heeft en de openbare collega’s niet, noemt hij “een raar verhaal”. 

Onduidelijkheid op onduidelijkheid

Dat de besturen te laat begonnen zijn om zich voor te bereiden op de WWZ, zoals Aob-bestuurder José Muijres gisteren zei, noemt Verschueren een “regelrecht onbeschoft” verwijt. Al anderhalf jaar is hij zich aan het voorbereiden. Maar het was onduidelijk of het onderwijs, zoals de landbouwsector, zou worden uitgezonderd van de WWZ én er kwam maar geen cao. 

Hij wil weer rust

Zijn mensen hebben recht op zekerheid en zorg, en die wil Verschueren ook bieden. Maar zijn kinderen hebben ook recht op veiligheid. “Ik wil weer rust op mijn scholen”, zegt hij. En geen directeuren die niet weten of ze wel vervanging kunnen regelen. 

De directeur-bestuurder sloot gisteren af met een hartenkreet. Als vader van twee juffen en opa van wat kleinkinderen wil hij dat de juf zich kan ziekmelden zonder zich zorgen te maken over de puinhoop die zij denkt te veroorzaken. En de kinderen moeten erop kunnen rekenen dat er een juf voor de klas staat.

Blijvende aandacht

Verus schoof aan bij het rondetafelgesprek gisteren. Wij zullen de WWZ-problematiek continu onder de aandacht blijven brengen tot er wat gebeurt.

WWZ-problemen? Laat het ons weten!

Verus blijft aanhoudend aandacht vragen voor de gevolgen van de WWZ voor het bijzonder onderwijs. Daarvoor is het belangrijk dat wij een goed beeld hebben van deze gevolgen. Komt u acuut in de problemen als gevolg van deze wet? Laat het ons weten. Neem contact op met Wouter van den Berg  

PO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs