U bent hier

Deelnemer masterclasses: ‘Het speelveld is in beweging. Ik wil vooraan in de discussie meegaan’

“Wet- en regelgeving zijn natuurlijk belangrijk, maar uiteindelijk zijn het de mensen die het samen moeten doen. Die waardengedrevenheid die terugkomt in de masterclasses vind ik heel erg belangrijk.” Marcel Veening, toezichthouder bij COG, volgt de masterclasses Waardengedreven bestuur en toezicht.

Veening trad vorig jaar toe tot de raad van toezicht van de Stichting Christelijke Onderwijs Groep Vallei & Gelderland-Midden te Ede. Hij had bestuurservaring in het primair onderwijs en besloot samen met collega-toezichthouder Karin Pullen de masterclasses te gaan volgen. “Het speelveld van de toezichthouder is in beweging. Ik wilde een stuk verdieping op de onderwerpen die van belang zijn en het gesprek met anderen.” 

Met elkaar

Met nog twee masterclasses voor de boeg zegt Veening dat hij zowel die verdieping als die gesprekken gekregen heeft. “De maatschappelijke discussie over de rol en verantwoordelijkheden van de toezichthouder wordt nog steeds gevoerd. Ik wil vooraan in die discussie kunnen meegaan. Er is natuurlijk veel negatieve media-aandacht geweest: falend toezicht in onderwijs- en zorginstellingen. Er komt nieuwe wet- en regelgeving en dat is ook belangrijk, maar de vraag blijft hoe je de organisatie met elkaar invult.”

Uitgaan van verbinding

Het mooie van de Verus-masterclasses vindt Veening dat er wordt uitgegaan van verbinding. “Rienk (prof. dr. Goodijk, red.) zoekt altijd naar een balans. Hij trekt niet direct de harde lijn. Het zijn de mensen die het samen moeten doen. Die waardengedrevenheid vind ik heel erg belangrijk.”

’t Is hard werden, zo’n leergang. Want naast bijeenkomsten moet er gelezen worden en sluit elke deelnemer de masterclasses af met een paper. Maar Veening vindt het “heel leuk om zo diep de theorie in te duiken”.

Toekomstvast  

Hij kan er ook wat mee in de praktijk. “We zoeken als team met elkaar naar verbinding en naar een toekomstvast systeem. COG is een christelijke onderwijsgroep en binnen de rvt hebben we ook allemaal een christelijke achtergrond. Je persoonlijke waarden neem je mee in je rol van toezichthouder. Tegelijkertijd denk je met elkaar na over de balans tussen jouw persoonlijke instelling, de verantwoordelijkheid richting de organisatie en verantwoording richting stakeholders.”

Het gesprek met de andere deelnemers, bestuurders en toezichthouders uit allerlei sectoren, vindt Veening daarbij heel waardevol. “De variatie is groot. Het is bijzonder dat elke organisatiestructuur weer anders wordt opgebouwd. Zo zie je maar: de organisatie wordt gemaakt door mensen en zij maken de keuzes.”

Meer 

Meer informatie over de Masterclasses Waardengedreven bestuur en toezicht: een inspirerend perspectief

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs