U bent hier

De invalleerkracht en de WWZ: ‘Ik wil juist blijven invallen!’

“Ik ben van mening dat de WWZ alleen maar verliezers kent en in de praktijk onwerkbaar is”, meldde invalleerkracht Marie-Louise Loomans zich bij ons Meldpunt WWZ. Over hoe de Flexwet invalleerkrachten werk afneemt.

Sinds twee maanden komen er dagelijks meldingen binnen bij ons Meldpunt WWZ. De komende tijd lichten wij de gevolgen voor verschillende betrokkenen uit. Deze week: de invalleerkracht

Loomans constateert dat leerlingen, ouders en (inval)leerkrachten de dupe zijn van de WWZ. “Daarvoor moeten minister Asscher en zijn hele kabinet zich diep, diep schamen.”

Zelf wil de invalleerkracht helemaal niet in vaste dienst, want ze “heeft voldoende andere ambities”. Ze merkt nog weinig gevolgen van de WWZ voor haar eigen werk, via een invalpool. “Maar dat heeft er met name mee te maken dat ik als één van de weinige invalleerkrachten in een groot gebied werk én voor alle groepen inzetbaar ben. Dat is vrij uniek.”

Vroeger werd je teruggevraagd

Van andere invalleerkrachten, vaste leerkrachten en directeuren hoort ze hoeveel moeite het kost om vaste gezichten voor de groep te krijgen. “En daar zit de angel. Voorheen werd je, als er een klik was tussen jou en de school, als invalleerkracht teruggevraagd. Nu worden scholen gedwongen verschillende mensen voor de groep te zetten, en dat maakt dat de kinderen onrustig worden.”

Vorige week nog, stond Loomans voor een klas die in drie weken tijd acht verschillende leerkrachten zag. ’t Was al een groep die extra zorg nodig had. “Waar iedereen gebaat is bij vastigheid en structuur.”

De school heeft een probleem, ik zit thuis

Veel meer invalleerkrachten meldden zich bij ons meldpunt, de meesten anoniem. Een greep uit hun reacties:

  • Al 16 jaar val ik met veel plezier in op een basisschool. Altijd op 1 locatie. Soms veel, soms weinig, soms niet. Ik ken alle kinderen, val in van kleuters t/m groep 8. (…) Mijn directeur en de school is er blij mee, want het is bijna niet te doen om voor een uurtje een invaller te vinden. Mij maakt het niet uit, ik woon vlak bij school (3 minuten fietsen) en vind het leuk. Na 16 jaar nekt mij de WWZ. Ik zit nu vanaf 1 juli thuis, mag een half jaar niet invallen. Ook niet als de school gigantisch omhoog zit. Een bizarre situatie als ik dan vlakbij 'niets' zit te doen. In het basisonderwijs is deze wet 'van der zotte'. Hoe kan je nou een schoolbestuur verplichten een invaller te contracteren? Als de zieke leerkracht weer beter is, dan is er voor de invaller toch geen klas, dat snapt toch iedereen. Dat de hoge dames en heren dit niet van te voren hebben ingezien en bedacht. Ik zit er maar mee, 16 jaar met veel plezier de kleine opdrachtjes gedaan, nu werkloos thuis.
  • Ik zie in mijn regio jonge leerkrachten afhaken vanwege de WWZ, zij gaan in een andere sector werken. Er heerst onrust bij scholen, besturen, ouders en kinderen (soms meerdere gezichten in één week!). Ik kan nu al niet meer invallen op de scholen waar ik graag kom. Ik voel mij ondergewaardeerd, omdat stichtingen mij voor een half jaar niet meer zullen inzetten. Dit schooljaar heb ik alleen maar nieuwe scholen gezien. Met de WWZ lijkt er naar mijn mening geen binding meer te ontstaan tussen invaller en school / bestuur.
  • Ik heb mijn vaste baan opgezegd en val graag in. Ik hou van mijn werk, en door in te vallen ben ik flexibel in mijn werkdagen. Ik ben niet op zoek naar een vast contract, wil juist blijven invallen!
    Door de nieuwe wetgeving is dit van me afgenomen. En sta ik op het schoolplein om mijn kind te brengen, zie dat er een invaller nodig is, ik wil graag en kan ook, maar ik mág niet volgens de wet! Klassen worden opgedeeld, naar huis gestuurd, en al wil de directie nog zo graag dat ik ze uit de brand help, dit mag niet... Belachelijk!!

Asscher: schuld van de scholen

Minister Asscher en vakbond Aob zeggen intussen dat het invallerstekort niet door de WWZ komt, maar scholen onvoldoende gebruikmaken van de mogelijkheden die de cao biedt.

Lees ook

WWZ en de bestuurder. Over de deceptie van de invalpool en de max van min-maxcontracten.

PO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs