“Ik ben van mening dat de WWZ alleen maar verliezers kent en in de praktijk onwerkbaar is”, meldde invalleerkracht Marie-Louise Loomans zich bij ons Meldpunt WWZ. Over hoe de Flexwet invalleerkrachten werk afneemt.
Sinds twee maanden komen er dagelijks meldingen binnen bij ons Meldpunt WWZ. De komende tijd lichten wij de gevolgen voor verschillende betrokkenen uit. Deze week: de invalleerkracht.
Loomans constateert dat leerlingen, ouders en (inval)leerkrachten de dupe zijn van de WWZ. “Daarvoor moeten minister Asscher en zijn hele kabinet zich diep, diep schamen.”
Zelf wil de invalleerkracht helemaal niet in vaste dienst, want ze “heeft voldoende andere ambities”. Ze merkt nog weinig gevolgen van de WWZ voor haar eigen werk, via een invalpool. “Maar dat heeft er met name mee te maken dat ik als één van de weinige invalleerkrachten in een groot gebied werk én voor alle groepen inzetbaar ben. Dat is vrij uniek.”
Van andere invalleerkrachten, vaste leerkrachten en directeuren hoort ze hoeveel moeite het kost om vaste gezichten voor de groep te krijgen. “En daar zit de angel. Voorheen werd je, als er een klik was tussen jou en de school, als invalleerkracht teruggevraagd. Nu worden scholen gedwongen verschillende mensen voor de groep te zetten, en dat maakt dat de kinderen onrustig worden.”
Vorige week nog, stond Loomans voor een klas die in drie weken tijd acht verschillende leerkrachten zag. ’t Was al een groep die extra zorg nodig had. “Waar iedereen gebaat is bij vastigheid en structuur.”
Veel meer invalleerkrachten meldden zich bij ons meldpunt, de meesten anoniem. Een greep uit hun reacties:
Minister Asscher en vakbond Aob zeggen intussen dat het invallerstekort niet door de WWZ komt, maar scholen onvoldoende gebruikmaken van de mogelijkheden die de cao biedt.
WWZ en de bestuurder. Over de deceptie van de invalpool en de max van min-maxcontracten.
Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs