U bent hier

D66, SP en SGP willen einde aan ‘opjaagpremie’ hoger onderwijs

D66, SP en SGP willen dat de minister de rendementsafspraken met het hoger onderwijs stopzet. “Studies worden ingericht op snelheid, en snelheid gaat altijd ten koste van de kwaliteit”, aldus D66-Kamerlid Paul van Meenen gisterenavond tijdens het debat over het negatief oordeel van de NVAO over 26 studies in de geesteswetenschappen. 

Onderdeel van prestatieafspraken

De rendementsafspraken zijn een onderdeel van de prestatieafspraken. “En van dat onderdeel wil ik af, omdat dat een grote perverse prikkel is”, zei Van Meenen. “Dat leidt niet tot verbetering van kwaliteit, maar tot verbetering van de snelheid van studeren. Dat zijn voor mij twee verschillende dingen.”

Opjaagpremie 

Van Meenen had het over de ‘opjaagpremie’ die hogescholen en universiteiten krijgen als ze hun rendementscijfers op orde hebben. De instellingen worden mede bekostigd op basis van “administratieve regels met perverse effecten”, zo menen D66, SP en SGP. Want de rendementsafspraken tasten direct de kwaliteit van het onderwijs aan. 

Zij dienden een motie in  waarin ze de minister verzoeken de bekostiging op basis van rendementsafspraken zo snel mogelijk stop te zetten. Over de motie wordt volgende week gestemd.

HBO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs