U bent hier

CIDI-monitor: Antisemitisme op scholen hoogst in tien jaar

In tien jaar tijd was het aantal antisemitische incidenten op Nederlandse scholen niet zo hoog als vorig jaar. Dat blijkt uit de CIDI Monitor Antisemitische Incidenten 2015. Het totale aantal incidenten daalde juist. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël wil maatregelen als een antidiscriminatie-leertraject om antisemitisme op scholen terug te dringen. 

In totaal registreerde CIDI in 2015 126 incidenten; dat was 26% minder dan in het piekjaar 2014, maar nog steeds boven het ‘normale’ niveau. De daling van het totale aantal incidenten wordt vooral verklaard door minder gescheld op straat en door de afname van het aantal haatmails; andere soorten incidenten bleven gelijk of stegen.

Al drie jaar stijgen incidenten op scholen

CIDI registreerde 16 incidenten op scholen, van de basisschool tot op de universiteit. Het is voor het derde jaar op rij dat incidenten in en rond scholen stijgen. CIDI-directeur Hanna Luden spreekt van een “zorgelijke trend”: “Antisemitische incidenten brengen de veilige leeromgeving van leerlingen in gevaar en een stijging voorspelt weinig goeds voor de toekomst”, aldus Luden.

Antidiscriminatie-leertraject

CIDI dringt aan op maatregelen om het antisemitisme op scholen te voorkomen en bestrijden. Er dient een antidiscriminatie-leertraject op te worden gezet, dat alle leerlingen al vanaf jonge leeftijd doorlopen en waarin ook Nederlandse kernwaarden als democratie, inclusie en respect voor elkaar worden bijgebracht.

Incidenten rond sport verdubbelden

Ook antisemitische spreekkoren in het voetbal acht CIDI zorgelijk. Het aantal incidenten in de categorie ‘sport’ verdubbelde. CIDI telde 10 incidenten in 2015, tegen 5 het jaar daarvoor. Vrijwel alle incidenten in de sport doen zich voor rond het voetbalveld. Gisteren nog deed het CIDI aangifte tegen PSV-aanhangers die na het behalen van de landstitel een antisemitisch lied zongen

Incidenten met medeleerlingen

Het aantal incidenten met bekenden in de ‘directe omgeving’ steeg fors. Dit waren er 36 in 2015, het hoogste aantal sinds 2011 en 20% meer dan het voorgaande jaar (30). Het gaat hier om incidenten met bijvoorbeeld collega’s, buren, of medeleerlingen.

Lees hier meer over de Monitor


PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs