U bent hier

ChristenUnie-jongeren dwingen aanpak prestatiedruk onder jongeren af

Het ChristenUnie-bestuur wilde er niet aan, maar het partijcongres nam zaterdag een motie van jongerenclub PerspectieF aan die oproept tot een betere aanpak van prestatiedruk onder jongeren. Verus belde PerspectieF-voorzitter Jarin van der Zande om hem te feliciteren.

Een klinkend succes voor jullie op het partijcongres!
“Zeker, zo voelde het wel. Helemaal omdat we negatieve reacties hadden gekregen van het CU-bestuur. De koppeling met de maatschappelijke dienstplicht zagen zij niet.”

Daar valt toch wel wat voor te zeggen: jullie hebben het plan voor de maatschappelijke diensttijd gebruikt om aandacht te vragen voor prestatiedruk onder jongeren. Is dat niet een beetje een vreemde constructie?
“Het plan voor de maatschappelijke diensttijd was het haakje voor ons. Toen het verkiezingsprogramma werd opgesteld, pleitten we voor afschaffing van het leenstelsel. Ook wilden we geen maatschappelijke dienstplicht.
In het regeerakkoord blijf het leenstelsel zoals dat is en vinden we de maatschappelijke diensttijd terug. Die diensttijd wordt bovendien een voorwaarde om bij de overheid te kunnen werken.
Ik ga niet beweren dat alleen de maatschappelijke diensttijd tot prestatiedruk zorgt, maar die kan wel bijdragen. Het is een nieuwe voorwaarde, die opnieuw de druk verhoogt.”

Maar het allerliefst hadden jullie dus de basisbeurs terug.
“Ja, natuurlijk. Absoluut.”

Waarom is prestatiedruk onder jongeren dit jaar jullie speerpunt?
“Samen met onze leden stellen we speerpunten vast. Uit onderzoeken blijkt dat 2/3 van de studenten prestatiedruk ervaart. Tijdens een bijeenkomst met studentenverenigingen, begin september, werd dat bevestigd.”

En nu?
“Gisteren heb ik Eppo (Bruins, CU-woordvoerder mbo & hbo, red) gesproken en die wil meteen de koe bij de horens vatten: tijdens de behandeling van de OCW-begroting, volgende week, vraagt hij hier aandacht voor.
De motie roept de ChristenUnie op samen met PerspectieF en andere organisaties op korte termijn met concrete voorstellen te komen om deze problematiek aan te pakken. En ook voorstellen in te brengen in de Kamer. 
Zelf zullen wij Paul Blokhuis (ChristenUnie-staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, red) bevragen op hoe wordt omgegaan met de geestelijke gezondheid van jongeren. En hoe het taboe op psychische problematiek wordt aangepakt. Want ook dat is een pijler om prestatiedruk aan te pakken.”

MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs