U bent hier

'Christelijke zorg gaat over identiteit en is van wezenlijk belang'

Directeur Pro Life Zorgverzekeringen Abwin Luteijn werd door eigen ziekte geconfronteerd met de invloed die zorgverzekeraars hebben in de zorg die mensen krijgen. “Ik zie dat de menselijke maat en je eigen verantwoordelijkheid uit de zorg is weggehaald. Die wil ik terugbrengen.”

“Tien jaar geleden kwam ikzelf met zorg in aanraking. Dat heeft mijn leven veranderd”, vertelt Luteijn. “Door apneu, een slaapstoornis, moest ik ’s nachts aan de beademingsapparatuur. Die nam mijn beademing over en ik was bang om te gaan slapen. Totdat ik besefte: dat apparaat zorgt dat ik kan ademen, maar de levensadem heb ik van God gekregen. Ik werd door mijn eigen ziekte geconfronteerd met de invloed die zorgverzekeraars hebben in de zorg die mensen krijgen. Ik zie dat de menselijke maat en je eigen verantwoordelijkheid uit de zorg is weggehaald. Die wil ik terugbrengen.”

“Het gaat mij aan het hart dat slechts 20% van de christenen kiest voor christelijke zorgverlening. Bij Pro Life is dat overigens 40%. Maar dat betekent nog steeds dat de meerderheid kiest voor niet-christelijke psychologen, kraamhulp of thuiszorg. En dat is jammer. In de eerste plaats ontzeggen ze zichzelf een heleboel. En in de tweede plaats is bundeling van krachten en zorgvraag nodig om christelijke zorg in Nederland in stand te houden. Belangrijk vind ik ook dat christelijke zorg toegankelijk is voor iedereen.”

Waar maakt Pro Life dan het verschil? 

“Veel van ons werk gebeurt achter de schermen. Afgelopen jaren zijn bijvoorbeeld een aantal christelijke zorginstellingen in (financiële) problemen gekomen. Wij spelen dan echt een actieve rol om te zorgen dat die zorginstellingen door kunnen gaan of bij een andere christelijke zorginstelling terechtkomen en niet worden overgenomen door een neutrale organisatie. Maar het echte verschil maken wij in de persoonlijke verhalen: Het ongeboren kind dat wij een bijzondere operatie konden geven in het buitenland. De jonge vrouw die via ons bij een christelijke psycholoog terecht kwam, wat het keerpunt is geweest in haar depressie en haar neiging tot zelfmoord. Dit zijn slechts twee verhalen van onze meer dan honderdduizend verzekerden. En ik hoor u al vragen, is dat het dan? Ja, dat is het. De joden zeggen, als je één mens hebt gered, dan heb je de wereld.”

Wilt u het volledige verhaal lezen? 

Vraag vrijblijvend een offerte per post aan. U krijgt van ons een vrijblijvende offerte met het zorgmagazine Liv, waarin het volledige verhaal van Abwin Luteijn staat.

Zorgactie

Pro Life is een van de collectieve zorgpartners van Verus. U en uw medewerkers en gezinsleden profiteren van hoge korting op zorgverzekeringen van Zilveren Kruis en Pro Life. Lees er hier meer over. Medio november zijn de premies voor 2016 bekend en treft u meer informatie op onze website.

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs