U bent hier

Christelijke scholen wereldwijd: Slowakije

Hoe is het om een christelijke school te zijn op Aruba? In Schotland? Of Kameroen? In deze rubriek laten we scholen wereldwijd vertellen wat hen christelijke school maakt. Het zijn allemaal deelnemers aan Schools 500 Reformation. Deze week: Evanjelicka spojena skola in Slowakije.

De leerlingen van de Evanjelicka spojena skola (ESS) zijn 3 tot 19 jaar oud. Eigenlijk bestaat de ESS namelijk uit drie scholen: een middelbare school (262 leerlingen van 15 tot 19 jaar), basisschool (112 leerlingen van 7 tot 15 jaar) en kindergarten (66 peuters en kleuters).

De Lutherse kerk stichtte de school. “We geven les vanuit protestantse en lutherse waarden. Anders dan staatsscholen, die zijn seculier”, vertelt directeur Marián Damankoš.

Financiering 
De Slowaakse overheid financiert alle scholen. “We hebben hier scholen van de staat of kerk en privéscholen”, legt Damankoš uit. “Die krijgen allemaal geld van de staat. De hoogte van dat bedrag is afhankelijk van het aantal studenten. In dat opzicht zijn alle scholen dus gelijk. Met dit verschil dat de overheid de gebouwen en materialen van staatsscholen financiert. Onze school moet daarvoor eigen fondsen zoeken, daarin hebben we het dus wat moeilijker.”

Het leerlingenaantal is stabiel. “Wij staan in Oost-Slowakije: dit deel van het land is religieuzer dan het westen. De overgrote meerderheid van onze leerlingen komt uit traditioneel christelijke gezinnen.”

Secularisatie 
Maar de directeur ervaart wel een proces van secularisatie. “Ook het communistische verleden heeft zijn sporen nagelaten. We kunnen niet zeggen dat overleven als christelijke school zonder problemen is, maar het is ook niet vreselijk lastig.”

Alumni voor de klas
De leerkrachten op de ESS zijn christelijk. “Voordat we iemand aannemen zijn er lange gesprekken gevoerd. Ook overleggen we met kerk en overheid. We hebben aardig wat alumni voor de klas staan.”

De leerlingen krijgen twee keer per week Lutherse religie gedoceerd en eens per week is er een jeugddienst in de kerk. In de omgang met leerlingen en hun ouders wordt er uitgegaan van christelijke principes. 

Ouders waarderen zijn school, weet Damankoš. „Dat blijkt wel uit het feit dat ze hun kinderen naar ons toe brengen terwijl onze school duurder is dan een staatsschool en ze ervoor moeten reizen.“

Elkaar bemoedigen en versterken
De Slowaakse school is één van de inmiddels 77 scholen die zijn aangesloten bij Schools 500 Reformation. Damankoš hoopt dat er via Schools 500 Reformation een wereldwijd netwerk van christelijke scholen ontstaat die elkaar leren kennen. “Zodat we meer begrip krijgen van de christelijke wortels van Europa en ons het belang van de reformatie voor de westerse beschaving realiseren. Ook verwacht ik dat het netwerk ons bemoedigt om het christelijk onderwijs verder te versterken en te verspreiden.”

Appelboom 
Meldt u uw school aan voor dit wereldwijde netwerk van christelijke scholen, dan krijgt u van ons een appelboom! Meer informatie vindt u hier.

WO | HBO | MBO | PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs