U bent hier

Christelijke scholen wereldwijd: Rwanda

Hoe is het om een christelijke school te zijn op Aruba? In Schotland? Of Kameroen? In deze rubriek laten we scholen wereldwijd vertellen wat hen christelijke school maakt. Het zijn allemaal deelnemers aan Schools 500 Reformation. Deze week: L'Ecole secondaire de Kirinda in Rwanda.

De L'Ecole secondaire de Kirinda werd in 1962 gesticht door de kerk en die is nog steeds eigenaar van de school. Dit schooljaar telt L'Ecole secondaire de Kirinda 383 studenten (146 jongens en 237 meisjes) van tussen de 11 en 25 jaar oud.

Zes koren
Elke student wordt aan het begin van het schooljaar op zijn of haar christelijke identiteit bevraagd, laat schoolhoofd Mézack Gasinzira weten. Elke ochtend, voor aanvang van de schooldag, is er een gezamenlijke dienst. De school telt maarliefst zes koren die zes dagen per week repeteren. Op zondag is er een kerkdienst. Daarnaast zijn er gebedsbijeenkomsten waaraan alle koren een bijdragen leveren.

Lastig overleven
Geschikte leraren vinden is erg lastig, laat Gasinzira weten: “Ecole Secondaire de Kirinda ligt in plattelandsgebied. Het is lastig voor onze school te overleven omdat het salaris van de leerkrachten eigenlijk niet toereikend is en zij geen andere activiteiten kunnen ontplooien om hun families te onderhouden.”

Overheid betaalt, kerk bepaalt
Rwandese staatsscholen worden geleid en betaald door de overheid. De medewerkers van ‘kerkscholen’ zijn voor hun inkomen afhankelijk van de bijdragen van studenten. Maar L'Ecole secondaire de Kirinda is semi-publiek.

Gasinzira: “Dat betekent dat de overheid onze leerkrachten en schoolboeken betaalt en een bijdrage levert aan de kosten van onze maaltijden. Maar de kerk bepaalt het schoolprogramma. En hoewel de overheid vanalles betaalt, zijn de gebouwen waarin onze studenten en leerkrachten werken en leven, eigendom van de kerk.”

Wereldwijd netwerk
De Rwandese school is één van de inmiddels 77 scholen die zijn aangesloten bij Schools 500 Reformation. Nog 433 te gaan!

Meldt u uw school aan voor dit wereldwijde netwerk van christelijke scholen, dan krijgt u van ons een appelboom. Meer informatie vindt u hier.

WO | HBO | MBO | PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs