U bent hier

Christelijke scholen wereldwijd: Hongarije

Hoe is het om een christelijke school te zijn op Aruba? In Schotland? Of Kameroen? In deze rubriek laten we scholen wereldwijd vertellen wat hen christelijke school maakt. Het zijn allemaal deelnemers aan Schools 500 Reformation. Deze week: Deák Téri Evangélikus Gimnázium in Hongarije.

Deák Téri Evangélikus Gimnázium (DEG) is een middelbare school in Budapest en telt 375 studenten in 12 klassen. De school werd gesticht door de Lutherse kerk in Hongarije en heeft oude wortels, vertelt godsdienstleraar Éva Sándor.

Christelijke school als levensstijl
“Onze Lutherse identiteit betekent allereerst dat we niet alleen typisch religieuze activiteiten ondernemen, zoals gezamenlijke diensten, gebed en het vieren van christelijke feestdagen in de kerk”, vertelt Sándor.

“Het is een levensstijl. Het betekent dat ons onderwijs gaat over rechtvaardigheid en vertrouwen. Natuurlijk is de onderwijskwaliteit belangrijk voor ons, maar daarboven omarmen we onze studenten, niet om was ze presteren, maar om wie ze zijn. Wij geloven dat ze in zo’n cultuur ook goed kunnen studeren.”

Een thuis zijn
Sándor vertelt dat de leerkrachten van DEG ‘zeer gepassioneerd’ hun werk doen. “We hopen voor onze studenten een thuis te zijn, een basis waarop ze hun leven bouwen.”

Veranderingen
Op de vraag of het lastig overleven is voor een christelijke school in Hongarije, antwoordt Sándor dat er niet gedacht wordt vanuit bedreigingen. De Hongaarse overheid levert een financiële bijdrage aan elke school, dus ook DEG. Voor ouders is de christelijke school niet duurder dan een staatsschool.

Er verandert op dit moment veel aan het Hongaarse onderwijsbeleid, vertelt Sándor. “Een veranderende structuur leidt altijd tot fouten en mislukkingen. In principe hebben we geen problemen met de vernieuwingen, we zien met vertrouwen de uitkomst tegemoet en voelen ons tegelijkertijd verantwoordelijk om feedback te geven en onze ervaringen te delen met anderen.”

Wereldwijd netwerk
DEG is één van de inmiddels 85 scholen die zijn aangesloten bij Schools 500 Reformation. “We staan open voor contact en ontmoetingen met andere christelijke scholen”, vertelt Sándor over de motivatie deel te nemen aan dit wereldwijde netwerk van christelijke scholen. “Het is belangrijk elkaars atmosfeer te ervaren.”

Meldt u uw school aan voor Schools 500 Reformation, dan krijgt u van ons een appelboom. Meer informatie vindt u hier.


Een les op de DEG


De jaarlijkse openingsdienst in de kerk

WO | HBO | MBO | PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs