U bent hier

Christelijk onderwijs Europa bijeen in Polen

Het schoolpastoraat stond centraal tijdens de algemene ledenvergadering van het Internationaal Verband van christelijk onderwijs in Europa, afgelopen weekend. Bijna dertig deelnemers uit acht landen kwamen daarvoor bijeen in de Zuid-Poolse stad Cieszyn. Besturenraadvoorzitter Wim Kuiper (tevens voorzitter van IV) en Dick den Bakker waren aanwezig, evenals drie medewerkers van het Groningse AlfaCollege.

Naast inleidingen over het christelijk onderwijs in het gastland Polen, werd tijdens de ALV ook het christelijk onderwijs in Slowakije belicht. Het uitwisselen van dit soort ervaringen vormt altijd een belangrijk onderdeel van de bijeenkomsten van IV, waarin deelnemers elkaar bemoedigen en inspireren.

ALV in Nederland
Natuurlijk werd de vormgeving van het schoolpastoraat in Polen uit de doeken gedaan, maar ook dat in Hongarije kwam aan bod. Bijzonder was dat een drietal medewerkers van het Alfa-college aanwezig was om zich voor te bereiden op de ALV van november 2013. Die ALV zal in Nederland worden gehouden en de wijze waarop het schoolpastoraat binnen dat mbo wordt vormgegeven, zal dan centraal staan.

Conferentie voor Europese lerarenopleidingen
Onder leiding van de voorzitter van IV, Wim Kuiper, werden de gebruikelijke handelingen verricht zoals vaststellen van diverse stukken, waaronder het Jaarplan 2013. Een belangrijk onderdeel daarvan is de wens om in 2014 een conferentie voor Europese lerarenopleidingen voor christelijk onderwijs te organiseren.

Studiereis naar Wales en Engeland
In  april 2013 wordt weer een reis voor schoolleiders naar Wales en Engeland georganiseerd, waar nog Nederlandse schoolleiders aan kunnen deelnemen. Bent u geïnteresseerd? Lees dan meer over deze inspirerende studiereis.

Protestantse enclave
Het IV was deze dagen gast van de Lutherse scholen in Cieszyn, die als een soort protestantse enclave in die stad aanwezig zijn. Op het terrein staat een prachtig kerkgebouw, waar de IV-leden (evenals in de drie scholen) gastvrij werden ontvangen en rondgeleid. Op zondagochtend woonden de deelnemers een kerkdienst bij, waarbij ondanks de grote verschillen in taal een grote verbondenheid werd ervaren.

WO | HBO | MBO | PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs