U bent hier

Check of u niet de WW-rekening van collega-scholen betaalt

Als ex-werkgever ontvangt u de ww-beschikking van een ex-werknemer. Controleer de betrekkingsomvang, anders betaalt u niet alleen uw ‘eigen’ ww-kosten maar ook die van uw collega-scholen!

De ex-werkgever ontvangt de ww-beschikking, maar wat niet wordt meegestuurd is de onderliggende aanvraag voor de uitkering. Daaruit blijkt waarop de uitkering gebaseerd is. Dat kán zijn op meerdere betrekkingen, ook bij andere schoolbesturen. Het UWV informeert het schoolbestuur niet uit eigen beweging over die andere betrekkingen. 

Alleen laatste werkgever ontvangt beschikking

Op grond van artikel 79 werkloosheidswet worden de uitkeringskosten ww bij eigen risicodragers voor de ww aan de laatste werkgever voor de eerste werkloosheidsdag doorbelast. 

Die laatste werkgever, in dit geval u, ontvangt de beschikking waarmee de uitkering wordt toegekend. Het bedrag van de uitkering is gebaseerd op de gemiddelde betrekkingsomvang over de laatste 26 weken, die weer berekend is door alle betrekkingen bij elkaar op te tellen. 

Gegevens overleggen aan Participatiefonds

Het UWV brengt de kosten vervolgens bij het Participatiefonds in rekening, die bij u navraag zal doen over het dienstverband. Als dan blijkt dat de betrekkingsomvang waarop de uitkering is gebaseerd niet gelijk is aan de gegevens die u aan het Participatiefonds kunt overleggen, zal het Participatiefonds de vergoeding van de uitkering weigeren. Deze wordt dan in zijn geheel gekort op uw bekostiging.  

Controleer betrekkingsomvang

Het is dus verstandig om de onderliggende betrekkingsomvang van een ww-beschikking te checken en via het UWV helder te krijgen welk gedeelte van de betrekkingsomvang bij uw bestuur thuis hoort en welk gedeelte een ander dienstverband betreft. 

Deze gegevens kunt u niet alleen gebruiken voor het vergoedingsverzoek bij het Participatiefonds, maar ook in een procedure, waarbij ten onrechte uitkeringslasten op uw bekostiging worden gekort. 

Wees dus alert!

Hebt u vragen naar aanleiding van deze highlight onderwijsrecht? Neem contact op met jurist Marie-Ginette de Bont – Hanenkamp

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs