U bent hier

Centrale eindtoets levert verder terrein in

Tot gisteren konden basisscholen zich inschrijven voor een van de zes eindtoetsen. Direct vanochtend maakten de aanbieders hun cijfers bekend. Opvalt dat het aantal leerlingen dat de Centrale Eindtoets van de overheid maakt, blijft dalen: de toets levert dit jaar 11% marktaandeel in. De alternatieve toetsaanbieders zien hun deelnemersaantallen stijgen.

Vorige week deed Verus al een rondje langs de toetsaanbieders en constateerde dat het marktaandeel van de alternatieve toetsaanbieders groeit.  

Één op de drie maakt IEP Eindtoets

Grootste groeier is IEP. Deze pen-en-papier eindtoets werd vorig jaar nog gemaakt door één op de vier leerlingen. Dit jaar buigen 50.000 leerlingen op 2000 scholen zich over de IEP Eindtoets: dat is er een op de drie. 

Minder Centrale Eindtoets, maar meer digitaal

Zo’n 3500 scholen kozen voor de Centrale Eindtoets, dat zijn 95.000 leerlingen. Deze toets wordt in namens het College voor Toetsen en Examens ontwikkeld. Opvallend is dat ongeveer 30% van de leerlingen die de Centrale Eindtoets dit jaar maakt, de digitale adaptieve variant krijgt.

Ook alternatieve eindtoets Route 8, een digitale, adaptieve toets, meldt groei: vorig jaar deden 17.769 leerlingen mee, nu ruim 22500.

PO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs