U bent hier

Carmel slaat met aanbesteding gat in vesting leermiddelenaanbieders

De markt van leermiddelen is niet alleen ondoorzichtig, ze is ongezond, zegt Lex Joosten. Onze coördinator Ledenvoordeel reageert op een uitspraak in het hoger beroep over de manier waarop Stichting Carmelcollege haar leermiddelen heeft aanbesteed. De rechter stelde de stichting onlangs opnieuw in het gelijk.

Stichting Carmelcollege gebruikt het zogenaamde Licentie-foliomodel om haar leermiddelen aan te besteden. In november 2018 oordeelde de voorzieningenrechter in Den Haag al dat het model rechtmatig is, én marktwerking bevordert in de leermiddelenmarkt.

Te weinig aanbieders

En dat is hoognodig, zegt Joosten, want die markt wordt zowel voor het primair als voortgezet onderwijs gedomineerd door twee partijen. Die ontwikkelen niet alleen de leermaterialen, maar belangrijker: ze hebben een key role in de distributie. “Daar krijg je dus een zware afhankelijkheid van. Dit is een ongezonde situatie: we hebben te weinig aanbieders.”

Met haar manier van aanbesteden probeert Carmel een gat in de vesting van deze aanbieders te slaan. De rechter moedigde het onderwijs in de uitspraak aan flexibiliteit af te dwingen.

Doorbreken

Carmel heeft in een Europese aanbestedingsmethodiek het programma zo geschreven dat ze de bijna niet te passeren one-stop-shops die de markt beheren, min of meer buiten spel hebben gezet, legt Joosten uit. “Door op een slimme manier te organiseren heeft Carmel ook de uitgevers een kans gegeven om op bepaalde percelen mee te doen. De stichting wil de afhankelijke positie doorbreken.” Maar de grote spelers zullen zich niet zomaar gewonnen geven, voorspelt Joosten. “Dit is de derde rechtszaak hierover, en ik voorspel dat het niet de laatste is.”

De jongste uitspraak bevestigt in elk geval dat de rechter akkoord is met de manier waarop Carmel dit heeft opgezet. En dus is deze manier van aanbesteden en inrichten ook voor andere scholen toepasbaar.

Vragen over aanbesteden? Neem contact op met Lex Joosten

PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs