U bent hier

Cadeau van Verus: Plant op 31 oktober een appelboom bij uw school!

Een wereldwijd netwerk van zoveel mogelijk christelijke scholen die 500 jaar Reformatie vieren – dat staat de initiatiefnemers van het project Schools500reformation voor ogen. Verus participeert in dit project. Zet uw school op de kaart via www.schools500reformation.net en wij geven u een appelboom voor uw school! Bijna 250 scholen gingen u al voor.

Het project werkt via diverse activiteiten toe naar zijn hoogtepunt op 31 oktober 2017. Dan is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen aan de deur van de slotkerk in Wittenberg gespijkerd zou hebben. Dat moment geldt als het begin van de Reformatie.

Appelboom

Elke school die zich bij het netwerk heeft aangesloten, kan tussen nu en 2017 op Hervormingsdag een boom planten. Dit symbolische gebaar verwijst naar de bekende uitspraak die aan Luther wordt toegeschreven: "Als ik wist dat morgen de wereld ten onder ging, zou ik vandaag een appelboompje planten!"

Die uitspraak gaat over vertrouwen. Het vertrouwen dat wat we vandaag doen met het oog op de toekomst, zin heeft. Hoe die toekomst er ook uit ziet. Scholen in de traditie van de Reformatie proberen hun leerlingen dag in dag uit iets van dat vertrouwen mee te geven. Ze zaaien en planten, in het vertrouwen dat dat vrucht draagt, ook al weten ze niet hoe en wanneer. Dat maken ze zichtbaar met het planten van een appelboom.

Ook een boompje planten?

Leden van Verus die zich inschrijven voor het netwerk op www.schools500reformation.net ontvangen van ons een appelboom. Hebben? Meld u dan bij adviseur Guido de Bruin, E gdebruin@verus.nl.

Voorbeeldtekst

Voor de communicatie in bijvoorbeeld uw nieuwsbrief over het planten van een appelboom hebben we deze voorbeeldtekst opgesteld:

Op 31 oktober a.s. planten we bij onze school een appelboom. Het is dan Hervormingsdag. Op die dag in 1517 werden 95 stellingen van de kerkhervormer Maarten Luther tegen misstanden in de kerk op de deur van de slotkerk in Wittenberg aangeplakt. Deze dag wordt beschouwd als het begin van de Reformatie. Over drie jaar is dat dus 500 jaar geleden.

Luther wilde duidelijk maken waar het in het christelijk geloof om gaat: het vertrouwen dat je in Gods ogen goed bent, ook al doe je niet alles goed. Het gaat niet om prestaties maar om vertrouwen. Dat is in onze prestatiemaatschappij eigenlijk een heel actuele boodschap.

Er is een bekende uitspraak die aan Luther wordt toegeschreven: "Als ik wist dat morgen de wereld ten onder ging, zou ik vandaag een appelboompje planten!" Die uitspraak gaat ook over vertrouwen. Het vertrouwen dat wat we vandaag doen met het oog op de toekomst, zin heeft. Hoe die toekomst er ook uit ziet.

Wij staan in de traditie van Luther. We proberen onze leerlingen dag in dag uit iets van dat vertrouwen mee te geven. We zaaien en planten, in het vertrouwen dat dat vrucht draagt, ook al weten we niet hoe en wanneer. Daarom planten we een appelboom.

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs