U bent hier

Breng het afgelopen kalenderjaar in kaart met de Verus-spendanalyse

De maand januari zit er op. Dit het juiste moment om de factuurstroom van de afgelopen kalenderjaren in kaart te brengen. Verus kan u daarbij helpen door het uitvoeren van een kwantitatieve inkoopscan: de spendanalyse.

Een spendanalyse geeft u inzicht in het uitgavepatroon. U ziet wat er is ingekocht, wat het inkoopvolume is, bij welke leveranciers u koopt en hoeveel facturen er binnenkomen. Zo kunt u beoordelen of de uitgaven passen bij het beleid en doelstellingen van de organisatie (bestuur, samenwerkingsverbanden, scholen). 

Procedures in beeld

Ook kan aan de hand van de spendanalyse worden beoordeeld of de juiste procedures zijn doorlopen bij kostensoorten en/of leveranciers, waarbij de omzet mogelijk boven het Europese drempelbedrag is uitgekomen. Een belangrijk aspect vanuit het oogpunt van accountantscontrole. 

De spendanalyse is een kwantitatieve analyse. Alle facturen van de afgelopen drie jaren worden in kaart gebracht. Onze informatie en rapportage is volledig gericht op de onderwijsomgeving. 

Zelf in- en uitzoomen

Wij verwerken de totale uitgaven op kostensoort, leveranciers en kostenplaats (scholen) en voorzien u van een handige spendzoom tool. Dit is een 'drill-down' draaitabel tool in Excel waarmee controllers, inkopers en (facilitair) managers zelf kunnen in/uitzoomen, filteren, sorteren en analyseren van alle detailgegevens. Zo is tot op factuurniveau in te zoomen en verder te analyseren. Onze bevindingen en adviezen beschrijven we in een samenvatting.

Wat krijgt u van ons?

U ontvangt naast een adviesrapport ook de volledige draaitabel tool zodat naast het rapport eigen analyses en metingen te maken zijn. Bovendien komen we bij u langs en nemen wij het rapport en onze belangrijkste bevindingen samen door.

In onderstaand overzicht zijn de uitgevoerde inkoopanalyses weergegeven: de toename van de kosten per leerling met 12,5% is substantieel. 

Kosten

Voor de spendanalyse brengen we een ledenvoordeel-tarief in rekening van € 4.000,- (BTW vrijgesteld). 

Naast de spendanalyse kan Verus ook een kwalitatieve scan voor u uitvoeren. Bij de kwalitatieve scan gaat het om de inrichting van de inkoopfunctie binnen de organisatie, waarbij we uitgebreid advies geven rond de inkoopstructuur, inkoopvaardigheden en processen binnen uw organisatie. 

Meer informatie

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Michael Ashcroft, mashcroft@verus.nl

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs