U bent hier

Boom geplant als begin wereldwijd netwerk christelijke scholen

Voorzitter Wim Kuiper van de Besturenraad heeft op 31 oktober 2013 (Hervormingsdag) een appelboom geplant bij het Heerenlanden College in Leerdam. Hij deed dat samen met rector Arne van Staalduine en leerling Ayse Koyunçu. Daarmee gaven zij ook het startsein voor de Nederlandse bijdrage aan een wereldwijd netwerk van zoveel mogelijk christelijke scholen die 500 jaar Reformatie vieren.

Het planten van de hoogstamgoudrenet verwijst naar de bekende uitspraak die aan Luther wordt toegeschreven: "Als ik wist dat morgen de wereld ten onder ging, zou ik vandaag een appelboompje planten!"

Prachtig symbool
“Ik hoop dat iedereen die het schoolplein betreedt en langs de boom loopt, zich realiseert waarom die boom er staat”, vertelt Van Staalduine. Hij vindt het als protestantse school een goede zaak om deel te nemen aan ‘wat er wordt georganiseerd rondom het jubileumjaar over vier jaar’.

“Het is een goede gedachte om daar op tijd mee te beginnen en naartoe te werken. Bovendien is zo’n boom een prachtig symbool, tastbaar en een mooie herinnering.” In de school zal de komende jaren ook aandacht zijn voor 500 jaar Reformatie. “Het planten van de boom is een eerste stap die onszelf ook oproept tot actie.”

Ook een appelboom voor uw school?
Op veel plaatsen in de wereld worden ook in de komende jaren op Hervormingsdag appelbomen geplant in de aanloop naar 31 oktober 2017. Dan is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen aan de deur van de slotkerk in Wittenberg gespijkerd zou hebben. Dat moment geldt als het begin van de Reformatie.

Het project Schools500reformation wil zo veel mogelijk christelijke scholen wereldwijd bijeen brengen rond de viering van 500 jaar Reformatie. De Besturenraad participeert in dit project. Zet uw school op de kaart via www.schools500reformation.net!

Deelnemers aan de algemene ledenvergadering van de Besturenraad op 29 november 2013 maken kans op een van de vijf appelbomen die de Besturenraad ter beschikking stelt om op 31 oktober 2014 bij hun school te planten!

Unieke kans
De enige voorwaarde is dat zij zich inschrijven voor het project Schools500reformation. Dat biedt scholen een unieke kans om in contact te komen met christelijke scholen over de hele wereld en met elkaar te delen wat het betekent om in deze tijd in hun context een christelijke school zijn.

Meer informatie op www.schools500reformation.net.


Arne van Staalduine, Ayse Koyunçu en Wim Kuiper (r) planten de boom

 

WO | HBO | MBO | PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs