U bent hier

Biografie Johan van Hulst: pedagoog, politicus en verzetsman

Hij was lang in het onderwijs werkzaam, als onderwijzer, hoogleraar aan de Vrije Universiteit en als directeur van de Hervormde Kweekschool in Amsterdam. In die laatste functie wist hij honderden joodse kinderen te redden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Johan W. van Hulst was bovendien een vooraanstaand pedagoog die over zijn inzichten verschillende boeken schreef. Op 27 mei wordt zijn biografie gepresenteerd in de Eerste Kamer. 

Van Hulst geldt als de meest gezaghebbende voorman van het christelijk onderwijs in de periode 1945-1976. Onder Van Hulst, hoogleraar van 1963 tot 1976, bloeide de pedagogiek aan de VU als nooit te voren. Gerlof Verwey, initiatiefnemer en eindredacteur van de biografie, waaraan verschillende auteurs hebben meegewerkt: ‘‘Onder zijn leiding groeide de vakgroep pedagogiek enorm. Dat is noch voor zijn tijd, noch daarna geëvenaard.´´
Van Hulst was daarnaast 25 jaar lang fractievoorzitter van de CHU en het CDA in de Eerste Kamer en zat zeven jaar lang voor het CDA in het Europees Parlement. Bovendien was Van Hulst, die inmiddels de leeftijd van 104 jaar heeft bereikt, ook nog eens een verdienstelijk schaker. Hij speelde remise tegen Euwe, Karpov en Timman.  
´Johan W. van Hulst, pedagoog, politicus, verzetsman. In de voetstappen van Coornhert. Uitgeverij Verloren, ISBN 978-90-8704-514-2. 

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs