U bent hier

Bijzonder onderwijs massaal in protest tegen ongelijkheid door WWZ

De WWZ leidt tot een ongezonde concurrentiepositie en ongelijkheid tussen het openbaar en bijzonder onderwijs. Voor de laatste betekent de wet een financieel onhoudbare situatie en daar maken schoolbesturen in het hele land zich grote zorgen om. 190 scholen voeren volgende week actie.

Helaas: We hebben vandaag geen leerkracht voor deze groep en uw kind wordt naar huis gestuurd! Dat staat op een flyer van CBO-Meilân, één van de besturen die deelnemen aan een actie van 190 Friese christelijke scholen. Volgende week doen deze Friese scholen alsof de ketenbepaling uit de WWZ al van toepassing is.

Het probleem

Dit is het probleem: Schoolbesturen in het bijzonder onderwijs krijgen per 1 juli te maken met de ketenbepaling. Dan geldt dat er nog maar drie contracten kunnen worden gegeven in twee jaar. Bij het vierde dienstverband of bij overschrijding van de twee jaar, ontstaat een vast dienstverband. 

In bijvoorbeeld een griepperiode, als er veel vervangers nodig zijn, krijgen schoolbesturen een probleem. Want iedere invalkracht die een aantal keren invalt moet een vast contract krijgen. 

Kloof tussen openbaar en bijzonder

Het openbaar onderwijs heeft hier geen last van, want dat valt onder het ambtenarenrecht. “Een ongezonde concurrentiepositie”, schrijven de gezamenlijke schoolbesturen christelijk onderwijs in Drenthe, Noord-Oost Overijssel en Noord-West Overijssel (verenigd in Drenthe Plus) in een brief aan het Ministerie, de vakbonden, werkgevers en sectorraad

Zij waarschuwen voor de kloof die ontstaat tussen het openbaar en het bijzonder onderwijs. “Het bijzonder onderwijs ziet zich genoodzaakt om haar werkwijze drastisch aan te passen, terwijl het openbaar onderwijs ongehinderd invallers per dag kan blijven benoemen.”

Er blijven weinig invallers over

190 christelijke basisscholen in Friesland (verenigd in CBO Fryslân) geloven dat de tijd van brieven schrijven voorbij is. Zij gaan volgende week al volgens de WWZ werken. “Als je het niet laat zíen, dringt het niet door tot Den Haag”, gelooft Jan Sijtsema (voorzitter van CBO Fryslân en bestuurder van PCBO Tytsjerksteradiel) na twee jaar praten. 

Zijn eigen bestuur maakte een overzicht van leerkrachten die de afgelopen drie maanden invielen. Wie al drie keer inviel, kan volgens de nieuwe spelregels niet meer worden ingeschakeld. “En door de griepperiode blijven er niet zoveel invallers over. Maar we gaan serieus aan de slag en proberen écht te voorkomen dat er kinderen naar huis worden gestuurd. Zo kunnen we contact opnemen met andere besturen om te vragen of zij nog invallers voor ons hebben.”

Scholen huiverig

Kinderen naar huis sturen, is dat een serieuze optie? “Sommige scholen hebben afspraken gemaakt met opvangorganisaties. In het ergste geval is er dus geen onderwijs, maar wel opvang. Werkende ouders zitten hier natuurlijk ook niet op te wachten.”

Juist dát moet volgende week duidelijk worden: “De WWZ heeft consequenties voor leerlingen en ouders. Scholen waren beslist huiverig om deel te nemen aan deze actie. Met name degenen die in één gebouw zitten met het openbaar onderwijs. Hoe leg je uit dat jij geen vervanging kan regelen, maar het openbaar onderwijs wel?”

Van het kastje naar de muur

Sijtsema ging niet lichtzinnig tot actie over: anderhalf jaar geleden al kwam hij met dit idee maar telkens had hij hoop dat de vakbonden, Ministerie en PO-Raad tot een oplossing zouden komen.

“De bewindslieden maken zich druk over onze actie”, weet Sijtsema, die telefoontjes uit Den Haag kreeg. “Maar we voelen ons van het kastje naar de muur gestuurd. Asscher heeft gezegd dat als vakbonden en werkgevers met een voorstel komen om een uitzondering voor het onderwijs te maken, hij daar best naar wil kijken. De bonden zeggen dat het niet lukt om met een voorstel te komen binnen de nieuwe wet. Er is nog geen zicht op een nieuwe cao. En het openbaar onderwijs snapt ons probleem wel, maar heeft er geen last van, dus wil er niks voor inleveren. Voor ons is het nu lastig grip te krijgen op waar het probleem ligt.”

Het alternatief

De scholen komen trouwens met een alternatief: Ze willen graag, dat ze gedurende twee jaar tijdelijke contracten mogen aanbieden zonder dat er verplichtingen uit voortvloeien. Wel moet elk bestuur dan verplicht een vervangingspool instellen, waarin leerkrachten een jaarcontract of een vaste benoeming krijgen. 

Sijtsema hoopt nog steeds dat hij voor maandag een belletje van het Ministerie krijgt en hij de actie kan afgelasten. Wordt vervolgd.

PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs