U bent hier

Bijna 80% OOP heeft te maken met agressie

Bijna 80% van het onderwijsondersteunend personeel (OOP) heeft te maken met verbale agressie van leerlingen en ruim een derde met fysieke agressie. Dit blijkt uit onderzoek dat CNV Onderwijs vandaag publiceert. De voorbeelden die de ruim duizend deelnemers aan het onderzoek noemen, zijn ronduit schokkend.

Uitgescholden, geïntimideerd, bedreigd
De door de enquêteerden genoemde voorbeelden variëren van een met opzet beschadigde auto tot een mishandeling met blijvend letsel tot gevolg. CNV Onderwijs constateert dat de helft van OOP te maken heeft met verbale agressie van ouders en 1 op de 3 in het vo te maken heeft met fysieke agressie van scholieren. Liefst 60% van de respondenten is uitgescholden, 50% geïntimideerd en 30% is weleens bedreigd.

Werkomgeving
28,5% is niet op de hoogte van het schoolveiligheidsplan. 88% vindt de werkomgeving veilig.
De helft van ondervraagden kent geen instructie of plan hoe om te gaan met onveilige situaties op school. 33% van de scholen heeft geen richtlijnen voor pesten en bedreigen via social media.

Bij minder dan de helft is geleerd hoe agressie voorkomen kan worden en hoe met agressie omgegaan moet worden.

De persoonlijke veiligheid wordt zeer hoog gewaardeerd met een 7,92, de algemene veiligheid op school krijgt een 7,7.

Verbaal en fysiek geweld
In een vorig jaar door de Besturenraad gehouden ledenpeiling over Onaangepast gedrag gaf 68% van de schoolleiders aan dat verbaal en fysiek geweld tussen schoolpersoneel, ouders en leerlingen veel vaker voorkomt dan via de pers bekend wordt.

Straffen
De minister van Justitie reageerde daarop dat mishandeling van leraren net zo bestraft moet worden als geweld tegen ambulance-personeel en brandweermensen, namelijk met een drie keer zo hoge straf als gebruikelijk.

Lees meer
Lees meer over dit onderzoek van CNV Onderwijs.

WO | HBO | MBO | PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs