U bent hier

Bestuurlijk leidinggeven in het PO - “Ik heb de aanbevelingen direct in de praktijk gebracht”

Als directeur/bestuurder van een kleine scholenstichting zocht Rob de Jong een klankbord van collega’s die in dezelfde situatie zitten. Ook wilde hij een antwoord vinden op de vraag of de dubbelrol van directeur/bestuurder werkbaar is in het onderwijs. De Verus-leergang Bestuurlijk leidinggeven in het PO helpt hem op beide vlakken verder.

Als directeur/bestuurder is De Jong tegelijkertijd collega en werkgever van de locatiedirecteuren binnen SKO Wassenaar. “Zolang alles goed gaat, en dat is bij ons gelukkig het geval, leidt zo’n dubbelrol niet tot problemen. Dat verandert als er een conflict zou ontstaan. Dan is het belangrijk welke pet ik op heb als ik met een locatiedirecteur in gesprek ga.”

Meer leven

Op advies van docenten en andere deelnemers aan de leergang geeft hij nu bewuster aan vanuit welke rol hij in een overleg of gesprek zit. “Ik vraag de collega’s ook om goed na te denken in welke hoedanigheid zij mij een vraag stellen. Zo gaat het governance model dat we enkele jaren geleden hebben ingevoerd meer leven. Niet iedere collega zag het verschil tussen mijn vroegere functie als bovenschools directeur en mijn huidige rol als directeur/bestuurder.”

Kijkje in keuken

Ook het gewenste klankbord vindt De Jong bij de opleiding. “Het netwerk beperkt zich nu vooral tot de cursusdagen, al zijn er ook afspraken gemaakt om bij elkaar op werkbezoek te gaan. Zo krijg je echt een kijkje in de keuken van de ander en zie je hoe hij of zij bestuurlijk leidinggeven in de praktijk brengt. Ik hoop dat we de contacten na de leergang zullen voortzetten, elkaar blijven ontmoeten en bellen. Al zal het natuurlijk ook aan mezelf liggen of dit gaat gebeuren.”

Nog pragmatischer

Tijdens de leergang verdiepen de deelnemers zich in onderwerpen als governance, pedagogische kwaliteit, juridische zaken, identiteit, leiderschap, communicatie en financieel management. 

De Jong is het meest enthousiast over de ‘pragmatische’ onderdelen. “Ik kwam tijdens de themadag financieel leidinggeven helemaal aan mijn trekken. Ik heb enkele aanbevelingen van Verus-docent Jan Langelaar direct in de praktijk gebracht. Hierdoor kunnen we de financiële planning verder verbeteren en voldoet de verantwoording aan onze stakeholders nog beter aan de eisen. Ik kijk nu al uit naar de volgende themadag. Die gaat over communicatie. Ook hier kan ik direct wat mee in de dagelijkse praktijk. Wat mij betreft zou de leergang nog meer van dit soort themadagen mogen hebben.”

Op 1 november 2016 start een nieuwe 8-daagse leergang Bestuurlijk leidinggeven in het PO. De bijeenkomsten vinden plaats in Leerhotel Het Klooster in Amersfoort. De leergang kan bovendien ook in-company worden gevolgd. Wilt u meer informatie of u aanmelden? Neem dan contact op met Dick den Bakker.

PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs