U bent hier

Bestuurders bereiden zich voor op inspectiebezoek nieuwe stijl

“Vroeger was je een zwakke school als de opbrengsten onvoldoende waren. Nu gaat de inspectie over de deugdelijkheidseisen én zij geeft een waardering. Een fijnzinnig verschil.” Sinds 1 augustus is het nieuwe onderzoekskader van kracht. In plaats van directeuren, zijn het de bestuurders die ondervraagd worden. Ze bereiden zich voor.

Papieren tijger

“Als bestuur kun je snel in de verleiding komen om in een kramp te schieten”, weet Arnoud Wever (directeur/bestuurder van PCPO Midden-Brabant). “Het gevoel dat je niet genoeg weet en je directeuren om allerlei rapportages gaat vragen.”

Hij was niet van plan het inspectiebezoek van volgend jaar zo voor te bereiden. “Ik bezoek alle scholen van onze stichting elke 7 á 8 weken. Dan bevraag ik de directeuren op resultaten, plannen, financien.. en zij delen informatie met mij vanuit hun eigen behofte. Besluiten baseren we veel op dialoog in het bestuursoverleg. Ik zal voor het inspectiebezoek meer van die procedures op papier moeten zetten, maar ben niet bereid een papieren tijger op te tuigen.” 

Wij bestaan voor de kinderen

“Wij gaan de doelen van onze school niet één op één op die van de inspectie leggen. Wij bestaan niet voor de inspectie, wij bestaan voor onze kinderen en ouders.” Daan Zwaneveld, bestuurder van CVO Woerden, bereidt zich met een zelfevaluatie voor op het inspectiebezoek van dit schooljaar. Een tip die hij opdeed bij de Verus-bijeenkomst over de voorbereiding Inspectiebezoek 2017-2018

Zwaneveld is kritisch over het verschil dat het nieuwe toezichtskader aanbrengt tussen het oordeel en de waardering door de inspectie. “Want onduidelijk blijft op welke grond de inspectie daartoe komt.”

De inspecteur als verplichte adviseur

Zelf vindt de bestuurder dat de inspectie gaat over enkel en alleen de deugdelijkheidseisen. En natuurlijk heeft hij er begrip voor als een inspecteur graag als adviseur optreedt, die kwam hij in het verleden ook weleens tegen. 

“Maar nu wordt die adviserende rol vanuit het ministerie opgelegd. En dat vind ik echt heel wat anders. De inspecteur verwordt in dit nieuwe kader tot controleur en gaat zich met verbeterprocessen en verbeterconcepten bezighouden. Die bovendien op internet terecht kunnen komen. Onnodig: wij zorgen goed voor onze eigen controles.”

Verus organiseert op 26 oktober in Amersfoort de derde bijeenkomst over het nieuwe inspectiekader en wat dat betekent voor u als bestuurder.

PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs