U bent hier

Bestuurder na uitspraken Kamerleden Van Meenen en Rog: ‘Wil ik wel in deze sector blijven?’

Wil ik wel in deze sector blijven? Algemeen directeur Jan van der Poel is hoorbaar geëmotioneerd na verwijten van Kamerleden dat de staf in het onderwijs goed betaald wordt en voor de leraren in de klas minder geld beschikbaar is.

Verwijten van Kamerleden

De Tweede Kamer sprak vandaag met onderwijsminister Slob over de leraren. Het gaat over de hoge werkdruk en de lage salarissen. In de aanloop naar dat gesprek zei D66-Kamerlid Paul van Meenen dat er in het onderwijs ‘op allerlei plekken nog geld ligt’ en ‘de bezem erdoor heen’ moet.

Het CDA heeft uitgerekend dat op basisscholen veel geld opgaat aan cursussen, fondsen en andere extra's. In het voortgezet onderwijs is dat veel minder. "Als ze het gelijk zouden trekken, kan een basisschoolleraar zomaar zo'n 10 procent meer verdienen", zegt CDA-Kamerlid Rog tegen de NOS.

Waar doe ik het nog voor?

Als we Van der Poel (algemeen directeur bij de Federatie Veluwezoom en IJsselstreek) spreken, is hij aangedaan. “Ik ben er nog niet over uit of ik nou boos of verdrietig ben. Maar ik weet wel dat ik moet oppassen dat ik niet cynisch word.”

Deze onderwijswoordvoerders stonden, dacht hij, voor wat het onderwijs wil en zagen wat de scholen doen. “Maar als ik deze namen gekoppeld zie aan deze uitspraken, denk ik: waar doe ik het nog voor?” Hij klinkt vertwijfeld: “Voor de kinderen, voor collega’s. Laten we daar maar aan vasthouden.”

We wilden toch professionaliseren?

Zijn baan, zegt Van der Poel, is mede mogelijk gemaakt door 20 jaar investeren in een bestuurlijke laag in het onderwijs. ”We hebben met elkaar afgesproken dat we zouden ontwikkelen en professionaliseren. Als de overheid dan eerst, jaren geleden, de bestuurlijke bijdrage in de lumpsum wegbezuinigd en Van Meenen nu zegt dat wij met het geld verkeerde dingen doen, schrik ik daar echt van. Ik geef met alle liefde mijn baan op voor een goed alternatief. We willen investeren in een lerende organisatie, leerkrachten moeten we juist faciliteren om te scholen en vanuit intrinsieke motivatie goed laten blijven in hun vak. Dan moeten we niet schrappen in scholen en ontwikkelen!”

Over één kam geschoren

Voor een leerkracht bij een collega die hij vandaag sprak, is de grens bereikt. Hij had de emotie in zijn ogen staan. Na bijna 25 jaar voor de klas zei hij dat hij wil stoppen. Hij voelt zich met deze uitspraken niet meer serieus genomen. 

“Ik werk in deze sector omdat ik van betekenis wil zijn. Ik krijg gewoon volgens de cao in een directieschaal betaald hoor, in het bedrijfsleven zou ik veel meer verdienen.” Ja, er zijn vast besturen die te breed en te groot hebben ingezet, maar hij kent ze niet. En nu worden ze allemaal over één kam geschoren.

Alles wordt doodgeregeld

De opmerkingen van de Kamerleden doen vooral pijn omdat Van der Poel verwachtte dat sectorraden, vakbonden en politiek schouder aan schouder zouden gaan staan. En nu wordt de bal weer op tafel teruggegooid. “Alles wordt doodgeregeld.” En hij ziet zeker kansen: “De cao mag van mij meer dan halveren…”.

Van der Poel heeft de Kamerleden intussen uitgenodigd langs te komen. “Kijken en luisteren. Ik wil een hele groep leerkrachten op de werkvloer verzamelen om te laten zien hoe wij de zaken hier regelen.” 

Een dag na het lerarendebat zocht Michel Rog contact met Jan van der Poel. Hij benoemde dat hij als uiterst betrokken (onderwijs) politicus zich niet herkent in de tekst van de NOS en benoemde dat hij “helemaal nooit en nergens zou betogen dat professionalisering zou moeten stoppen”. Van der Poel: "Tot nu toe heb ik Michel Rog altijd ervaren als een politicus die naast het onderwijsveld stond. Ons contact heeft bevestigd dat dit nog steeds het geval is en daadwerkelijke woorden in de media een andere uitwerking kunnen krijgen. Kijk. En dit geeft energie!"

PO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs