U bent hier

Bestuurder Cibap: ‘Onderwijs kan veel aan de Provincie hebben’

De Provincie, daar kan het onderwijs een hoop lol van hebben, zegt bestuurder Coby Zandbergen van Cibap. “De Provincie heeft niet alleen geld maar ook een macht aan data en kennis. Ze weet waar de toekomstige perspectieven zitten en beschikt over infrastructurele gegevens. De Provincie is ons behulpzaam.”

Verbinden

Twee voorbeelden, noemt Zandbergen. Vorige week ondertekenden basisscholen en basisschoolkoepels in Overijssel een akkoord om het cultuuronderwijs weer een vaste plek te geven in hun curriculum. “Zo’n bestuurlijk akkoord, dat is nou iets dat door de Provincie wordt geïnitieerd. Zij kan zo’n thema verbinden aan alle onderwijsinstellingen.” Cibap is de Vakschool voor verbeelding in Zwolle. “Voor ons type, creatief onderwijs legt de Provincie zo een heel belangrijke basis.”

Arbeidsmarkt

Nog een voorbeeld: de relatie tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Het beroepsonderwijs leidt studenten op voor een plek op de arbeidsmarkt. De Provincie helpt mbo- en hbo-instellingen zich te oriënteren zodat zij hun studenten de competenties bijbrengen waar op de regionale en provinciale arbeidsmarkt behoefte aan is. En andersom komen de onderwijsinstellingen de arbeidsmarkt tegemoet door bijvoorbeeld werkgevers te helpen nijpende vacatures in te vullen.

De Provincie, weet Zandbergen, heeft een macht aan data. “Dat is een belangrijke informatiebron.” In de regio van Cibap functioneert Regio Zwolle, die zich uitstrekt over twintig gemeentes en vier provincies. Die Regio Zwolle hanteert de Human Capital Agenda en heeft zo zicht op wat er nodig is in de relatie tussen onderwijs en arbeidsmarkt.“Hier zie je dat het reageren op de arbeidsmarkt niet ophoudt bij de provinciegrenzen.”

‘Pot met geld’

Met de inhoud van het onderwijs bemoeit de Provincie zich nooit. Ze heef daar ook geen rol in natuurlijk. “Ze heeft echt wel invloed maar weinig doorzettingsmacht. Waar wel een beroep op kan worden gedaan is ‘de pot met geld’, waardoor initiatieven tot resultaat kunnen komen.

En van het uitgedeelde geld wil de Provincie natuurlijk tot in detail weten waar het terecht is gekomen. Zucht. “Die regionale aanvragen, de afhandeling, monitoring en verantwoording van die gelden…”, weet Zandbergen. “…overzichtelijker financiële procedures zouden echt een zegen zijn. En dat geldt ook voor de bestuurlijke en organisatorische kant van het functioneren van de provincie.  Voor de gemiddelde burger is deze organisatie echt niet te doorgronden. Maar los daarvan: ik ben behoorlijk positief over de wijze waarop de provincie haar rol invult!”

Lees ook

Gedeputeerde Limburg: ‘Niet zeggen wat het onderwijs moet doen, maar luisteren’

MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs