U bent hier

Besturenraad positief over wetsvoorstel dat Inspectietaken afbakent

De Besturenraad staat positief tegenover een initiatiefwetsvoorstel van SGP-Tweede Kamerlid Bisschop dat de taken van de Onderwijsinspectie scherper moet afbakenen. Wij stuurden deze week onze reactie op zijn wetsvoorstel aan Bisschop. 

Het Kamerlid vroeg de Besturenraad en 21 andere onderwijsorganisaties om input.

Rol van de Inspectie
De Besturenraad heeft in het verleden al vaker over en met de Inspectie gesproken. We hielden in februari 2011 een ledenpeiling over de rol van de Inspectie en naar aanleiding daarvan een rondetafelgesprek met de leden van onze Commissie Maatschappelijke Agenda en de Inspectietop.

Schemergebied en fantoomwetgeving
De problematiek die het initiatief van Bisschop aansnijdt is dan ook heel herkenbaar. Het geeft een goed beeld van de manier waarop het Inspectietoezicht steeds verder is uitgebreid.

Daarnaast zijn er door de komst van de Wet op het onderwijstoezicht (WOT) kwaliteitsaspecten gekomen die in de toezichtskaders staan vermeld. Veel scholen zien geen verschil tussen de wettelijke deugdelijkheidseisen en de kwaliteitsaspecten. Er is dus inderdaad sprake van een schemergebied en van fantoomwetgeving.

Het zou winst zijn wanneer die scheiding weer veel scherper zou zijn. We denken dat dit met dit initiatief kan worden bereikt.

WO | HBO | MBO | PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs