U bent hier

Avondeten bij alle mentorleerlingen thuis. Arnoud Kuijpers deed het.

Een kijkje in de keuken. Dat nam Arnoud Kuijpers (docent Nederlands aan het Candea College in Duiven) letterlijk en figuurlijk door dit jaar bij al zijn mentorleerlingen te blijven eten. Verus vroeg hem waarom hij dat deed.

Zelf geen zin om te koken?
“Oh nee hoor, ik hou heel erg van koken. Maar ik had het idee om mijn leerlingen beter te leren kennen en dit leek me een leuke vorm. Mentor zijn is hartstikke leuk, maar ik wil mijn leerlingen goed kennen.”

Zitten alle ouders daarop te wachten?
“Ik heb het idee geponeerd tijdens de eerste ouderavond. Daar zei ik: ‘Als u het niet fijn vindt dat ik langskom, geef het gewoon aan, het is echt geen ramp. Maar ze waren allemaal enthousiast, en de leerlingen ook.”

Hoe ziet zo’n avond eruit?
“Ik ga gewoon met m’n stepje naar zo’n huis toe en bel aan. Vaak krijg ik een rondleiding, soms zijn leerlingen aan het koken en we gaan al snel aan tafel. We zitten vooral gezellig te kletsen. Liefst niet over school. Ik ben er juist om te ontdekken hoe een leerling thuis is: wat doe je uit school? Waar maak je je huiswerk? Hoe hebben je ouders elkaar leren kennen? Het zijn alleen maar ontspannen avonden geweest.”

Wat een tijd heeft dat gekost…
“Ik heb ‘maar’ 15 leerlingen, maar inderdaad: het is een investering. Het is het echt waard.” 

Wat zie jij in zo’n huis dat je op school niet ziet?
“Op school is een leerling mijn leerling en ik ben zijn docent. Maar thuis zien we elkaar als mens. Dat is heel waardevol.”

Wat is er dan zo waardevol?
“Je kunt bepaalde dingen beter plaatsen omdat je de thuissituatie kent. En ik ben ervan overtuigd dat als de band met je mentor echt goed is en er vertrouwen is, je beter kunt focussen op leerresultaten. Bovendien is er geen drempel meer om ouders te bellen als er eens wat is.”

Binnenkort schuiven ze bij jou aan he? 
“Ja, ze komen pizza eten bij mij thuis. Ik woon niet zo groot, dus dat is nog wel spannend.”

Enne, wat is eigenlijk jouw lievelingseten?
“Ik hou van maaltijdsalades. Maar dan wel echt zelfgemaakt.”

Kuijpers schreef een blog over zijn motivatie en ervaringen

 

PO | VO | MBO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs