U bent hier

Allerzielen: lichtje branden bij het graf van klasgenootje

Groep 6 van basisschool De Marinx, bracht gisteren op Allerzielen een bezoek aan het kerkhof. De leerlingen plaatsten een licht bij hun overleden klasgenoot Krissy. “Moeilijke dingen bespreekbaar maken, dat hoort ook bij de identiteit van de school.”

Vorig jaar februari kwam Krissy bij een ongeluk om het leven. Een ingrijpende gebeurtenis in het kleine Noord-Hollandse dorp 't Veld / Zijdewind en vanzelfsprekend ook op de school van het meisje. De school begeleidde haar leerlingen in overleg met hulpverleners en de ouders van Krissy. 

Wat de leerlingen willen

Aan het begin van het nieuwe schooljaar vroeg lerares Jacintha Groot de kinderen op welke manier zij hun klasgenote verder wilden herdenken. Die zeiden aan bijzondere gelegenheden, zoals haar verjaardag of sterfdag, aandacht te willen besteden.

“We zijn veel in gesprek met de kinderen over wat zíj willen”, vertelt schooldirecteur Bart Oud. “Maar er is natuurlijk ook overleg met de ouders van het overleden meisje, de leerkrachten en de parochie.” 

Katholiek dorp

Allerzielen was een mooi en natuurlijk moment om weer stil te staan bij Krissy, maar ook bij anderen die gemist worden. Woensdag wandelde de groep naar het kerkhof. “Het kerkhof ligt naast de kerk waar wij ook Kerst, Pasen en Sint Maarten vieren. Dit is een katholiek dorp: de kinderen kennen de plek en er liggen veel familieleden.”

Mooi moment

De kinderen staken een lichtje aan bij het graf van hun klasgenootje en liepen vervolgens het kerkhof over, langs bekenden, opa’s en oma’s… Oud: “Allerzielen is ook een moment om de leerlingen de ruimte te geven om aan andere dierbaren te denken die ze moeten missen. Het was goed, een mooi moment.”

Geen antwoorden

Maar ook confronterend, toch? Jawel, zegt Oud. “Maar we zijn het gewoon gaan doen. Dat is ook wel weer heel katholiek: het gewoon doen.” En, zegt hij, dit hoort ook bij de identiteit van zijn school: moeilijke dingen bespreken. “Je hoeft geen oplossing te geven hè. Je mag ook gewoon met elkaar vragen stellen. Want hier hebben wij ook geen antwoorden op.”

Foto twitteraccount RKBS De Marinx

PO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs