U bent hier

Alle Haagse schoolgebouwen moeten klimaatneutraal. Is dat betaalbaar?

Alle 230 schoolgebouwen in Den Haag moeten voor 2040 klimaatneutraal worden. Dat stelt het College voor. Een prachtig plan, vindt schoolbestuurder Gerard van Drielen. Maar hij maakt zich zorgen over de haalbaarheid.

Het energiegebruik van gebouwen is één van de voornaamste bronnen van CO2-uitstoot, motiveert het College het plan. Het vormt ruim 30% van de totale jaarlijkse broeikasgasemissie in Nederland

Sympathiek plan

“Deze hele doelstelling komt voort uit de klimaatakkoorden”, weet Van Drielen van SCOH (met 37 scholen in de stad Den Haag). “Ik vind het een uitermate belangrijk en sympathiek doel. Want als er één plek is om kinderen te doordringen van hoe belangrijk duurzaamheid is, zijn dat de scholen wel. Maar tegelijkertijd maak ik me zorgen over de financiering hiervan.”

2,5 miljoen extra per jaar

Alleen al het energieneutraal maken van de 110 schoolgebouwen die tussen nu en 2040 gebouwd worden, zal de gemeente jaarlijks zo'n 2,5 miljoen extra kosten. Wat er aan bestaande panden moet gebeuren om deze aan de BENG-normen (Bijna Energie Neutraal Gebouw) te laten voldoen, is nog onbekend. 

Ondersteuningsstichting 

De gemeente is verantwoordelijk voor de schoolgebouwen. Maar SCOH neemt al wel energiezuinige maatregelen. Zo is er een aan de onderwijsstichting gerelateerde ondersteuningsstichting die privaat vermogen beschikbaar stelt voor investeringen in zonnepanelen. En worden er bij renovatieprojecten voorzieningen aangebracht zodat bijvoorbeeld de verlichting automatisch uitgaat. Zo wordt het verbruik verlaagd. 

SCOH heeft een grote portefeuille van oude gebouwen. “Goed onderhouden weliswaar, maar om die klimaatneutraal te maken… dat is kostbaarder dan nieuwbouw”, vertelt Van Drielen. Hij heeft er een hard hoofd in dat dit mooie plan financieel haalbaar is.

PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs