U bent hier

Alle alternatieve eindtoetsaanbieders melden groei marktaandeel

Een week voordat basisscholen hun definitieve keuze voor een eindtoets gemaakt moeten hebben, deed Verus een rondje langs de zes toetsaanbieders. Alle ‘alternatieve’ eindtoetsen melden groei van hun marktaandeel. Het lijkt er dus op dat het marktaandeel van de Centrale Eindtoets verder daalt. De digitale, adaptieve toets wint aan populariteit.

Van de zes door het Ministerie goedgekeurde toetsaanbieders, hebben er vier een digitale, adaptieve toets. Er zijn twee vormen van adaptiviteit. Bij de ene wordt na elk antwoord de vaardigheid van de leerling geschat en een vervolgvraag geselecteerd die zo goed mogelijk aansluit op het voorlopig geschatte niveau. Deze vorm zien we bij alleen bij Route 8. 
De andere digitale toetsen kiezen voor een vorm van adaptiviteit waarbij vragensets gefaseerd worden aangeboden. Daarbij is het mogelijk dat er nog teruggebladerd kan worden binnen verschillende clusters van vragensets.

Nieuwkomers zijn digitaal

Alle aanbieders van digitale, adaptieve toetsen laten weten dit jaar verder gegroeid te zijn. ROUTE 8 (dat vorig jaar rond de 10% van de markt bediende) ziet een verdere groei. En ook nieuwkomers AMN en Dia (die rond de 1,5% zaten) melden een groei ten opzichte van vorig jaar. AMN laat weten dat het aantal aanmeldingen voor de Eindtoets verdubbeld is en Dia een vervijfvoudiging.  

CvTE ziet flinke groei digitale toets

Maar de grootste adaptieve toetser zal dit jaar naar verwachting het college voor toetsen en examens (CvTE) zijn. De grootste toetsaanbieder moet sinds twee jaar terrein inleveren, en wil op dit moment nog geen cijfers geven. “Maar wat we wel al zien is dat er een substantiële beweging is van scholen die nu kiezen voor de digitale adaptieve variant van de Centrale Eindtoets”, aldus een woordvoerder van het CvTE. Deze digitale adaptieve variant wordt dit jaar voor het eerste aangeboden.

In vorige jaren konden scholen ook al kiezen voor een digitale versie van de Centrale Eindtoets. Maar die was nog niet adaptief. Zo'n 2% van de leerlingen die de Centrale Eindtoets maakten, maakten in de voorgaande jaren de toets digitaal. “Nu zien we dus een sterke beweging van scholen om meer leerlingen de digitale adaptieve Centrale Eindtoets te laten maken. Op basis van de inschrijvingen tot nu toe gaat het om ongeveer 30% van de leerlingen die ingeschreven zijn voor de Centrale Eindtoets.”

Maar ook papieren alternatief groeit

Overigens blijft ook de papieren eindtoets zeer populair: De IEP Eindtoets kan nog geen cijfers noemen, maar ook deze ‘alternatieve aanbieder’ constateert een  groei ten opzichte van vorig jaar. Toen maakte een kwart van de leerlingen deze papieren toets, 1750 scholen. 
“De vraag naar papier blijft dus groeien”, zegt de woordvoerster. En ze verwacht de komende week nog heel wat aanmeldingen. 

Bureau ICE heeft een bewuste keuze gemaakt voor een papieren eindtoets. “Een papieren toets geeft de leerling makkelijk overzicht in hoe ver hij gevorderd is met de toets. Doordat leerlingen werken en schrijven in het toetsboekje en de vragen oplopen van makkelijk naar moeilijk, krijgen leerlingen zelfvertrouwen. Wij kiezen bewust voor één versie. We vinden dat de leerling bij iedere vraag opnieuw een kans moet krijgen om te laten zien wat hij kan.”

Nieuwkomer CESAN, ook een pen-en-papier-toets, wil nog niks zeggen over het aantal aanmeldingen. 

Scholen hebben tot 1 februari de tijd om een eindtoets uit te kiezen. Daarna zullen de toetsaanbieders bekend maken hoeveel scholen voor hen gekozen hebben. 

 

PO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs