U bent hier

Alex Kok koos na 20 jaar tóch voor de pabo

Na het vwo speelde hij al met de gedachte om de pabo te doen. “Maar ik was er, zoals veel anderen, van overtuigd dat dat zonde zou zijn, weggegooid talent.” 20 jaar later staat Alex Kok tóch voor de klas. In een tijd van lerarentekort én een overvloed aan vrouwen in het onderwijs, koos hij voor het hij-instromer-traject.

Op LinkedIn postte hij spontaan een stukje over het plezier dat de keuze voor het leraarschap hem brengt. Het leverde hem honderden enthousiaste reacties op. Én berichtjes van andere mannen die ook wel interesse hebben om voor de klas te gaan staan en Kok om informatie vragen.

De hypotheek

Toen zijn eigen dochter naar school ging, begon het bij Kok weer te kriebelen. “Steeds sterker dacht ik: dit is wat voor mij. Het contact met kinderen vind ik prachtig.” Maarja: de hypotheek moet ook betaald. Dus je baan opzeggen en studeren met een gezin met drie kinderen, dat kan zomaar niet…

Tot Kok drie jaar geleden ontdekte dat RVKO (Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs) een eigen hij-instromers-traject heeft. Daarbij is de weg geplaveid: na twee jaar is je studie afbetaald en heb je gegarandeerd een baan. Kok ging ervoor. 

Leren en lol

“Het is keihard werken”, blikt de leraar terug. “Twee avonden naar school, thuis studeren en ook nog een baan erbij. Veel mannen haakten alsnog af.” Maar na twee jaar ploeteren was Kok klaar en nu  staat hij voor het eerst voor zijn eigen klas. Groep 6. “Prachtig om te zien wat ze leren. En het is vreselijk leuk: ze zijn bijdehand genoeg om lol mee te trappen, maar jong genoeg om niet te brutaal te worden.”

Voldoening 

Het salaris? “Als je als zij-instromer begint, kan daar best over gepraat worden. Maar inderdaad: de leaseauto, laptop en mobiel van de zaak en winstdeling heb ik moeten inleveren”, vertelt Kok. “Dan maar een auto minder. Ik kan nog steeds de hypotheek betalen en op vakantie. En ik haal ontzettend veel voldoening uit dit werk.”

Mooiste moment tot nu toe: het eerste oudergesprek. “Daar zij ook de kinderen bij aanwezig. Zowel ouders als kinderen zeiden dat ze het leuk vinden in de klas. Dat geeft voldoening: er moet geleerd worden natuurlijk, moet ze moeten het ook naar hun zin hebben.” 

Voetbal en auto’s

En werken in een team vol vrouwen? “Ik zit in een hartstikke leuk team. Ook met vrouwen kun je over voetbal en auto’s praten. Bovendien zijn er sinds ik hier werk twee mannen bijgekomen.”

PO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs