U bent hier

Afscheidsinterview Wim Kuiper in Trouw: overheid blijf op afstand

Vandaag opent Trouw groot met het afscheidsinterview van Wim Kuiper. Hij vertrekt na acht jaar als voorzitter van Verus. In het interview waarschuwt de politiek zich niet teveel met de inhoud van het onderwijs te bemoeien. Het door de overheid gedetailleerd voorschrijven van Wilhelmuslessen is daar een voorbeeld van. Ook houdt hij een pleidooi voor een constitutioneel hof in Nederland, zodat overheidsbeleid aan de Grondwet getoetst kan worden.

Een aantal citaten uit het interview met Wim Kuiper:

"Ik heb gezien hoe snel het politieke klimaat in sommige landen kan omslaan. In Zweden willen ze sinds kort alle religie uit het onderwijs bannen. In landen met zeer linkse regeringen als Griekenland en Portugal willen ze af van hun bijzondere scholen. Portugal heeft een maximum gesteld aan het aantal leerlingen dat bijzondere scholen mag bezoeken." 

"De vrijheid van onderwijs geeft scholen het recht om met leerkrachten en ouders te bepalen wat zij zelf belangrijk vinden, en de meningen van politici buiten de deur houden."

"We krijgen straks een nieuw kabinet met een nieuwe minister en staatssecretaris op onderwijs. Ik hoop dat zij ervoor zorgen dat de politiek zich zo min mogelijk met de inhoud van het onderwijs gaat bemoeien." 

"Wij hebben geen grondwettelijke toetsing in Nederland. Ook als de inmenging in het onderwijs ingrijpender wordt dan die Wilhelmuslessen, kunnen scholen zich daar niet echt tegen verdedigen. Onderwijsvrijheid is uiteindelijk niet afdwingbaar en het is maar afwachten hoeveel politici zich aan de grondwet gelegen laten liggen."

"We hadden in 1917 denk ik nooit voorzien op welke manieren ons onderwijsstelsel Nederland een eeuw later succes, geluk en sociale rust zou brengen.”

Lees Trouw van vandaag voor het hele gesprek.

 

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs