U bent hier

Acties tegen moskeebezoek school in Hoorn

Bij gebouwen van de rooms-katholieke Mariaschool in Hoorn zijn in de nacht van 2 op 3 september spandoeken opgehangen, meldt de NOS. Daarop staat kritiek op een gepland bezoek van de school aan een moskee in de stad. Tussen lantaarnpalen voor de school wapperden vanochtend doeken met teksten als 'Uw kind naar jihadmoskee?', 'Ouders kom in actie' en 'Stop schooluitje moskee'.

Leerlingen van de school bezoeken gebedshuizen van uiteenlopende religies in het kader van het verplichte onderdeel burgerschapsvorming. De school heeft geen idee wie de spandoeken heeft opgehangen. Burgemeester Nieuwenburg laat aan NH Nieuws weten dat de actievoerders de plank volledig misslaan. "Dat onderwijsinstellingen kinderen kennis bijbrengen over verschillende geloven, in de klas, of tijdens een bezoek aan een geloofshuis zelf, is juist goed. De wetenschap dat er niet één manier van denken bestaat in onze wereld kan alleen maar bijdragen aan de vorming van weldenkende jonge mensen.

Ledenpeiling Verus

Begin 2018 enquêteerde Verus katholieke en christelijke scholen over het bezoek van scholen aan kerken en gebedshuizen. Ruim vier van de tien scholen bezoekt een gebedshuis van een niet-christelijke religie, meestal een moskee. Als scholen dit niet doen komt dat meestal door praktische of logistieke redenen. Soms, bij 5% van de scholen die reageerden, hebben leerlingen of ouders bezwaar tegen het bezoek van een gebedshuis anders de eigen religie. De bezwaren worden doorgaans gehonoreerd, maar er vindt vaak een gesprek met ouders en een vervangende schoolopdracht plaats. Minister Slob gebruikte de peiling van Verus bij het beantwoorden van vragen van twee Kamerleden. Beeld: Facebookpagina Rechtsinverzet

PO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs