U bent hier

ABP stopt met de Anw-compensatie. Verus biedt dé oplossing voor onze onderwijzers

Het ABP vereenvoudigt haar pensioenregeling en daarom vervalt vanaf 1 februari 2018 de Anw-compensatiemodule bij het ABP. Dit betekent dat bij overlijden van een werknemer zijn of haar nabestaanden financieel nadeel kunnen ondervinden. Verus biedt u een oplossing om dit Anw-hiaat te compenseren.

Het ABP doet na 1 februari geen aanvulling meer op de nabestaandenuitkering die voorheen door de overheid werd verstrekt.

Waarom is een Anw-compensatie belangrijk?

Bij overlijden van een werknemer heeft de partner mogelijk recht op een wettelijke uitkering van de overheid. Dat is geregeld via de Algemene nabestaandenwet (Anw). Krijgt de partner geen of maar een gedeeltelijke Anw-uitkering van de overheid, dan is er sprake van een Anw-hiaat. Nu vult het ABP het nabestaandenpensioen in sommige situaties nog aan. Dit wordt de Anw-compensatie genoemd. Door het wegvallen van deze compensatiemogelijkheid kunnen de nabestaanden van het overheids- en onderwijspersoneel financieel nadeel ondervinden.

In sommige gevallen is reparatie noodzakelijk!

U kunt als werkgever een Anw-hiaatpensioenregeling faciliteren voor werknemers als vrijwillige module. Met een Anw-hiaatpensioenregeling zorgt u als werkgever dat de werknemers de mogelijkheid hebben zich aansluitend goed te verzekeren tegen het Anw-hiaat, dat kan ontstaan bij de nabestaanden, omdat de partner geen of maar een gedeeltelijke wettelijke Anw-uitkering van de overheid ontvangt.

Inmiddels heeft Verus in samenwerking met Aon een voorstel uitgebracht voor het verzekeren van het ANW risico. Niet alleen Aon maar ook andere partijen komen of zijn bezig met een oplossing. Op dit moment is de oplossing van Aon, die wordt ondergebracht bij de verzekeraar ASR de meest passende oplossing. 

Twee maanden gratis instapdekking

Daarnaast biedt Verus iedereen vanaf 1 februari, onder bepaalde voorwaarden, twee maanden gratis instapdekking aan.

Let op! Is een werknemer terminaal ziek dan kan hij of zij in aanmerking komen voor de coulance regeling bij het ABP. Wij adviseren deze werknemer zo snel als mogelijk contact op te nemen met het ABP. 

Meer weten? 

ANW@aon.nl of ing. Henri Damen, Senior Account Manager, Aon Risk Solutions  |  Aon Verzekeringen, T +31(0)71 3643126  |  M +31(0)6 13817417 

Carola van der Meeren RPA, verzekeringsspecialist Verus, E cvandermeeren@Verus.nl

PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs