U bent hier

Aandacht voor respect en verantwoordelijkheid in gesprekken over ProjectX

Zijn school moet een veilige plek voor kinderen zijn. Dat staat voor rector Zipper van het Maartenscollege in het Groningse Haren voorop. “In de gesprekken met leerlingen leggen wij onze kernwaarden heen over wat er gebeurd is. Respect tonen, verantwoordelijkheid nemen en verantwoording afleggen. Dat moet zichtbaar zijn in de school.”

Vier dagen na ProjectX in Haren neemt onder leerlingen van het Maartenscollege de aandacht voor het uit de hand gelopen ‘feest’ iets af. Ongeveer eenderde van hen komt uit het dorp, eenderde uit de stad Groningen en de rest uit omliggende plaatsen. Ook Merthe, wier zestiende verjaardagsfeestje aanleiding was voor ProjectX, is leerling op de school van Zipper.

Eerste lijn
“Wij zijn de eerste lijn in de ondersteuning van de leerlingen”, realiseert zich de rector. Zondag mailde hij alle medewerkers, maandagochtend was er tijd en ruimte voor de kinderen om hun verhaal te doen. Tegen die tijd was er ook al contact met de ‘tweede lijn’: wijkagent, schoolarts en slachtofferhulp.

Kernwaarden
In de gesprekken is er aandacht voor de vier kernwaarden van het Maartenscollege: initiatief nemen, succes ervaren, respect tonen, verantwoordelijkheid nemen en verantwoording afleggen. Met name de laatste twee worden op ProjectX betrokken.

Gemeenschap
“We willen een gemeenschap zijn en een gemeenschap vormen, ook in en met Haren”, vertelt Zipper. Zijn leerlingen leren solidair met elkaar en hun omgeving te zijn. “Dat besef leeft heel sterk. In gesprekken leggen wij onze kernwaarden over wat er afgelopen weekend gebeurd is.” Soms is die aandacht voor de kernwaarden er expliciet, soms impliciet. “Er zijn verschillende vormen.”

Voorbereid
Vooraf heeft de middelbare school geen aandacht besteed aan ProjectX. “Wel hebben we ons op de achtergrond voorbereid: er was contact met de familie van Merthe en de gemeente. Maar we hebben onze leerlingen niet gewaarschuwd het ‘feest’ te vermijden en hebben dat ook niet overwogen, nee. Als er andere evenementen zijn, waarschuwen we hen ook niet die te vermijden.”

Op de ouderavonden die (zoals gepland) deze week plaatsvinden, is er expliciet aandacht voor de gevolgen van ProjectX. Ouders krijgen ruimte hun verhaal te doen en vragen te stellen en de schoolleiding legt uit wat de school doet en hoe die de kinderen in de gaten houdt. Leerlingen en ouders weten dat ze bij mentoren en vertrouwenspersonen terecht kunnen.

Social media
ProjectX is geen aanleiding om ineens veel of andersoortige aandacht aan social media te besteden. Zipper en zijn collega’s waren al bezig zich te verdiepen in de manier waarop social media op het Maartens College aan de orde moeten komen en gaan door op het ingezette traject.

Gezond verstand
Nu gaan er geruchten over ProjectX-‘feesten’ in Amersfoort, Amsterdam en andere steden. Heeft Zipper nog een advies voor scholen in die steden? “Nee. Er zijn heel wat oproepen die nergens toe zullen leiden. Spreek je leerlingen aan op hun gezonde verstand. En doe wat je altijd doet: samen met ouders de opleiding en opvoeding van hun kind verzorgen.”

WO | HBO | MBO | PO | VO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs