U bent hier

Aanbesteden; waar begin je?

Al onze leden hebben te maken met de Aanbestedingswet. En veel vragen van leden die bij ons binnenkomen, gaan over de toepassing van deze wet. En de behoefte om niet Europees aan te besteden.

Focus op de behoefte, niet op het proces

Verus Inkoop laat onze leden zien dat aandacht voor inkoop loont. Ons advies is dan ook niet alleen gericht op het niet of wel Europees aanbesteden maar vooral op de daadwerkelijke behoefte van scholen. Daar gaat het om. Op welke wijze de procedure wordt ingericht is daar weer een afgeleide van. 

Succes zit ’m in de voorbereiding

Nu is er vaak sprake van een aflopend contract of een advies vanuit de accountant om bepaalde kostensoorten aan te besteden. Daardoor mis je waardevolle voorbereidingstijd in de afstemming met alle betrokkenen in de school over de wensen rond producten, diensten en werken en de marktsituatie. Het succes van inkopen en dus ook aanbesteden zit met name in de voorbereiding. Ook als je gebruikmaakt van externe inkoopondersteuning. 

Kijk eens naar de grootste kostenposten en belangrijkste leveranciers (maak een spendanalyse). Wat speelt er volgend onderwijsjaar? Bijvoorbeeld aflopende contracten, nieuwe doelen die vragen om andere oplossingen of teruglopende inkomsten. Dit inzicht vertaal je naar aandacht. 

Als er ICT-hardware moet worden aangeschaft en hier is ook al budget voor vrijgemaakt, betekent dit nog niet dat daarmee de inkoop succesvol is. Wat heb je precies nodig en past dit bij je organisatie en doelen, wat is de verwachte opdrachtwaarde, hoe zit het met je huidige leveranciers, wat zijn je ervaringen, wat speelt er in de markt en welke risico’s verwacht je? 

Veel van deze inkoopvragen zijn met de inzet van eigen medewerkers goed te beantwoorden. Áls hier tijd voor wordt gemaakt. Zo begin je met de belangrijkste inkoopwinst; voorbereiden!

Sparren? 

Wilt u eens sparren over inkoop, dan komen wij graag lang. Ook als u interesse heeft in een uitgebreide spendanalyse, een inkoopplan of die specifieke aanbesteding die u samen met Verus wilt doorlopen. Neem contact op met Pascal van Onna, Joost Rog, of Lex Joosten  


PO | VO | MBO | HBO | WO

Aanmelden voor de Verus nieuwsbrief

Iedere week het laatste nieuws uit het onderwijs